Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
31.01.2022 03:20

Obec Šarišský Štiavnik chce zriadiť vlastný výrobný podnik


Snímka zdroj: (sarisskystiavnik.sk).


Vlastný výrobný podnik chce v roku 2022 zriadiť obec Šarišský Štiavnik v okrese Svidník. Okrem toho plánuje revitalizovať verejné priestranstvá. Informoval o tom starosta obce Michal Kimák.


"V máji plánujeme realizovať schválený projekt, ktorý sa týka rekonštrukcie spevnenej plochy v obci. Ide o obecnú komunikáciu a parkovisko pri kultúrnom dome. Projekt bol úspešný vo výzve Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR pre najmenej rozvinuté okresy. Suma poskytnutej dotácie na realizáciu projektu je do 57 000 eur," uviedol Kimák.

Do konca roka chce obec zrealizovať projekt, ktorý sa týka revitalizácie verejných priestranstiev. "Ide o zeleň pri bytovej jednotke a pri kultúrnom dome. Dotácia bude čerpaná z Pôdohospodárskej platobnej agentúry z výzvy MAS Dukla, o. z., vo výške do 15 000 eur," priblížil starosta.

Veľkou výzvou v roku 2022 bude pre obec zriadenie firmy Obecný podnik Šarišský Štiavnik, s. r. o. Následne sa budú uchádzať o štatút sociálneho podniku. "Obecný podnik bude zameraný na zriadenie obecných potravín – rýchle občerstvenie pri ceste prvej triedy, a výrobu potravinárskych výrobkov," povedal Kimák.

Ako malej obci by im podľa jeho slov pomohlo, ak by bola zo strany Ministerstva financií SR vyhlásená výzva zameraná na kapitálové alebo bežné výdavky, ktorá je od roku 2020 pozastavená.

Za najväčší problém starosta považuje chýbajúci chodník pri ceste prvej triedy na asi 400-metrovom úseku, kde je nutné vybudovať aj obecnú komunikáciu pre dva rodinné domy a oporné múry.

"Obec má v súčasnosti 261 obyvateľov, čo je o 31 obyvateľov menej ako v roku 2014, v ktorom som bol zvolený za starostu obce," dodal Kimák.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2017
V roku 2017 ožije ďalších 23 zelených oáz po celom Slovensku
Revitalizácia parku, obnova náučného chodníka, vytvorenie komunitnej záhrady a ďalšie ekologické projekty sa zrealizujú vďaka grantovému programu Zelené oázy. V 11. ročníku, ktorý vyhlásila Nadácia Ekopolis a spoločnosť SLOVNAFT, a. s., získalo podporu 23 projektov v celkovej výške 56 000 eur.
viac
29.10.2017
Modernizovaným osvetlením obec ušetrí ročne 31 percent elektriny
Obec Pečenice v okrese Levice investovala do obnovy zastaraného verejného osvetlenia. Ako informoval Eugen Wirth, konateľ spoločnosti Grep Slovakia, ktorá projekt realizovala, celková úspora elektrickej energie po modernizácii bude 31 %, teda 263 eur za rok.
viac
09.12.2020
BBSK vyzval farmárov, aby dodávali lokálne potraviny pre jeho zariadenia
Základné suroviny, ktoré je možné dopestovať či vyrobiť v slovenských podmienkach, plánujú zariadenia v pôsobnosti župy odoberať od lokálnych farmárov, poľnohospodárov a producentov.
viac
15.06.2021
NKN podporí projekty zamerané na obnovu verejných priestorov
Aktivisti, dobrovoľníci a neformálne združenia majú ešte tri dni na to, aby požiadali o podporu z grantového programu s názvom Upracme si spolu. Nitrianska komunitná nadácia (NKN) môže na úspešné zámery poskytnúť z programu dotáciu do 1000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %