Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
23.04.2024 12:10

Obce začnú vydávať hlasovacie preukazy pre eurovoľby od 24. apríla


Ilustračná snímka


Vybaviť si ho môžu voliči, ktorí majú trvalý pobyt na Slovensku a v deň volieb nebudú môcť voliť vo svojom volebnom okrsku. Voľby do EP sa uskutočnia v sobotu 8. júna.


Hlasovací preukaz oprávňuje voliča voliť v ktorejkoľvek volebnej miestnosti na Slovensku. Požiadať oň je potrebné obec trvalého pobytu.

Hlasovací preukaz sa vydáva iba raz, volič by s ním preto mal nakladať opatrne. Pri strate alebo odcudzení obec voličovi nový preukaz nevydá.

Elektronicky (e-mailom) a listinemožno požiadať o hlasovací preukaz najneskôr do 20. mája, pričom žiadosť musí byť do uvedeného termínu obci aj doručená.

V žiadosti je potrebné uviesť meno a priezvisko voliča, rodné číslo, štátnu príslušnosť, adresu trvalého pobytu a adresu, na ktorú obec doručí hlasovací preukaz. Obec zašle hlasovací preukaz na adresu uvedenú v žiadosti doporučenou zásielkou "Do vlastných rúk". Ak volič uvedie, že preukaz prevezme iná osoba, musí v žiadosti uviesť jej meno, priezvisko a číslo občianskeho preukazu.

Osobne alebo prostredníctvom osoby splnomocnenej žiadateľomsi možno vyzdvihnúť hlasovací preukaz najneskôr v piatok 7. júna v úradných hodinách obce.

Viac informácií nájdete na webe MV SR: https://www.minv.sk/?ep24-info1sk

 

Autor: (ts-Tlačový odbor Kancelária ministra vnútra)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.01.2023
Hlasovací preukaz na voľbu mimo svojej obce sa dá získať do 20. 1. 2023
Volič, ktorý sa chce zúčastniť na referende, no v deň jeho konania nebude môcť hlasovať v mieste svojho trvalého pobytu, môže požiadať o hlasovací preukaz. Urobiť tak môže už len osobne do 20. januára.
viac
15.08.2023
Obce a mestá začnú vydávať hlasovacie preukazy od 16. augusta
Obce a mestá začnú vydávať hlasovacie preukazy pre voľby do Národnej rady SR od stredy 16. augusta. Lehota vyplýva zo zákona o podmienkach výkonu volebného práva. Na základe hlasovacieho preukazu môže volič hlasovať v sobotu 30. septembra v ľubovoľnej volebnej miestnosti na Slovensku.
viac
12.02.2024
Obce a mestá začali vydávať hlasovacie preukazy od stredy 7. februára
Obce a mestá začali vydávať hlasovacie preukazy pre voľby prezidenta SR od stredy 7. februára 2024. Lehota vyplýva zo zákona o podmienkach výkonu volebného práva.
viac
20.02.2024
O hlasovací preukaz možno listom a e-mailom požiadať do 4. marca
O hlasovací preukaz pre prvé kolo prezidentských volieb možno listom alebo e-mailom požiadať do 4. marca. Listinná žiadosť musí byť v tomto termíne aj doručená. Preukaz je určený voličom, ktorí v čase volieb nebudú v mieste trvalého pobytu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %