Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
23.12.2022 11:40

Obce by mohli riešiť formou objektívnej zodpovednosti aj vyššiu rýchlosť


Ilustračná snímka.


Obce by mohli okrem tzv. statickej premávky riešiť formou objektívnej zodpovednosti aj prekročenie najvyššej dovolenej rýchlosti, ktoré bude zaznamenané stacionárnymi radarmi.


Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke, ktorú Ministerstvo vnútra (MV) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania spolu s novým zákonom  o obecnej polícii a novelou zákona o priestupkoch.

"Samotné miesta merania rýchlosti bude potrebné kvôli zamedzeniu duplicít a kvôli efektívnosti merania prerokovať s orgánom Policajného zboru," upozornil predkladateľ.

Vzhľadom na navrhované rozšírenie pôsobností obcí pri tzv. objektívnej zodpovednosti sa majú tiež primerane rozšíriť aj prístupy obcí do evidencie vozidiel o informácie o zahraničných vozidlách a ich držiteľoch, keďže pri prekročení rýchlosti je možné vyhľadávať tieto údaje aj prostredníctvom systému EUCARIS.

Podľa návrhu novely zákona o priestupkoch má obecná polícia po novom objasňovať aj požitie alkoholu alebo inej návykovej látky vodičom vozidla. Cieľom je využiť kapacity obecnej polície predovšetkým v obciach, v ktorých sa nenachádza útvar Policajného zboru, prípadne v mestách, kde prostriedky Policajného zboru nemusia byť dostatočné.

"Pri zistení požitia alkoholu v množstve, ktoré je priestupkom, príslušník obecnej polície spíše správu o výsledku objasňovania priestupku a predloží ju správnemu orgánu, ktorým je orgán Policajného zboru. Pri zistení alkoholu v množstve, ktoré je trestným činom, bude môcť príslušník obecnej polície danú osobu zadržať podľa Trestného poriadku a ďalej postupovať ako pri prichytení osoby pri inom trestnom čine," načrtol predkladateľ.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.10.2020
Aktuality z MV SR vyplývyjúce z rokovania Vlády SR
Vláda SR na svojom zasadnutí prerokovala aj dva poslanecké návrhy, ktoré predstavil minister vnútra Roman Mikulec. Prvý z nich sa týka zákona o verejných zbierkach a druhý zákona o obecnom zriadení.
viac
03.05.2021
Samosprávy môžu sankcionovať nesprávne parkovanie
Mestá a obce môžu od 1. mája 2021 sankcionovať držiteľov vozidiel za porušenie zákazu zastavenia a státia. Budú môcť zasielať rozkazy s pokutou priamo na adresu držiteľa vozidla bez nutnosti prejednávať toto porušenie osobne s vodičom. Túto možnosť mal doteraz len Policajný zbor.
viac
06.08.2021
ZMOS vypracoval manuál k reklamným stavbám a objektívnej zodpovednosti
Združenie miest a obcí Slovenska dáva do pozornosti manuál, ktorý sa venuje regulácii reklamných stavieb, odstraňovaniu vozidiel nespôsobilých na prevádzku v cestnej premávke a objektívnu zodpovednosť držiteľa vozidla vo vzťahu k rozšíreniu kompetencií samospráv.
viac
04.05.2023
Mestská polícia začne uplatňovať objektívnu zodpovednosť
Mestská polícia (MsP) v Martine začne od utorka 9. mája riešiť priestupky prostredníctvom takzvanej objektívnej zodpovednosti. Podľa hovorkyne mesta Zuzany Kalmanovej to v praxi znamená, že za porušenie pravidiel cestnej premávky zodpovedá majiteľ vozidla a nie jeho vodič.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %