Štvrtok 16.05.2024
Dnes má meniny 
Svetozár
°C
19.01.2023 01:30

Nitra pripravuje ďalšiu rekonštrukciu mestskej tržnice


Mestská tržnica v Nitre.


Mesto Nitra pripravuje ďalšie etapy obnovy mestskej tržnice. Ako informovala radnica, vďaka dotácii z programu Obnovme si svoj dom boli vypracované nové projektové dokumentácie na rekonštrukciu tohto pamiatkovo chráneného objektu.


Mesto pri rekonštrukcii už dlhšie pracuje na obnove a výmene okien, na objekte prebehli aj konštrukčné a klampiarske práce. "V rámci ďalšej etapy obnovy mestskej tržnice sa podarilo vypracovať prípravnú projektovú dokumentáciu k obnove fasády a tiež projektovú dokumentáciu realizačného projektu vlhkostnej sanácie budovy," uviedol mestský úrad.

Nitrianska mestská tržnica je národnou kultúrnou pamiatkou s prioritným stupňom ochrany. Postavená bola podľa projektu J. Lyku v rokoch 1889 - 1890. Nachádzali sa tam vojenské kasárne pre 60. prápor domobrany. V roku 1930 bol priestor kasární upravený na nové mestské trhovisko. Podľa magistrátu má plánovaná rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky vyzdvihnúť jej historickú hodnotu, rozšíriť tržnicu aj o kultúrnu, spoločenskú a komunitnú funkciu a doplniť gastrozónu i sedenie na nádvorí.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.02.2022
Nitra pokračuje v postupnej revitalizácii historickej tržnice
Historický objekt nitrianskej tržnice prechádza postupnou revitalizáciou. Pred časom bol dokončený jej architektonicko-historický výskum, začala sa rekonštrukcia historických okien a pripravuje sa projekt na rozšírenie jej funkcií.
viac
28.10.2022
Nitra pokračuje v postupnej rekonštrukcii tržnice
Mestská tržnica v Nitre prechádza postupnou rekonštrukciou. Aktuálne sa pripravuje umelecko-remeselná obnova 38 okien.
viac
04.08.2023
Pokračovanie projektu obnovy hradov je reálne s využitím prostriedkov ESF
Financovanie projektu obnovy hradov s pomocou nezamestnaných je v roku 2024 reálne, ak sa k tejto téme prihlási niektorý zo subjektov, respektíve rezortov, ktoré disponujú finančnými prostriedkami Európskeho sociálneho fondu (ESF).
viac
20.12.2023
Združenie Zachráňme hrady víta pokračovanie obnovy pamiatok s nezamestnanými
Pokračovanie projektu obnovy kultúrneho dedičstva s pomocou nezamestnaných je výborná správa. Potvrdil to Ratibor Mazúr, predseda združenia Zachráňme hrady, ktoré spája organizácie, venujúce sa obnove hradov a ďalších historických objektov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %