Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
06.03.2023 07:45

Nápojové obaly sa stanú rýchlo odpadom, dôležité je predchádzať ich vzniku


Ilustračná snímka.


Problém nápojových obalov spočíva v ich krátkej životnosti. Za pár sekúnd či minút sa stávajú odpadom. Recyklácia nie je ideálnym a jediným riešením, tým najdôležitejším je predchádzať ich vzniku.


Pripomína to Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) v rámci marcovej výzvy vzdelávacej kampane Zatoč s odpadom. V nej vyzýva verejnosť ukázať svoju alternatívu voči jednorazovým fľašiam.

"Skôr ako si kúpime niečo v jednorazovom nápojovom obale, uvažujme, či neexistuje iná alternatíva. V súčasnosti sú na trhu dostupné kvalitné nerezové, sklenené či bambusové fľaše, poháre aj slamky. Mnohé mestá majú automaty na mlieko a existuje viacero bezobalových obchodov," uviedla SAŽP. Pripomenula, že na Slovensku sa každý rok predá približne jedna miliarda plastových fliaš.

Marcová výzva kampane SAŽP preto upriamuje pozornosť na obmedzenie používania jednorazových nápojových obalov, ako sú tetrapaky, plechovky či plastové fľaše. "Recykluje sa iba okolo 30 percent plastov, väčšina tak stále končí na skládkach či v oceánoch, v lepšom prípade v spaľovniach na energetické využitie," pripomenula agentúra. Pozýva ľudí zapojiť sa do výzvy a poslať fotografiu svojej fľaše a miesta, kde ju naplnili.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.02.2020
ZMOS vyzýva na kontrolu Koordinačného centra a jeho organizácií
Združenie miest a obcí Slovenska intenzívne upozorňuje na problémy súvisiace s komunálnym odpadom v obciach, ktoré od začiatku roka zostali bez zmluvných partnerov.
viac
03.04.2023
O dotáciu zo Zeleného vzdelávacieho fondu možno požiadať do konca apríla
O dotáciu zo Zeleného vzdelávacieho fondu možno požiadať do 28. apríla. Cieľom piateho ročníka je podporiť environmentálnu výchovu, vzdelávanie a osvetu na Slovensku.
viac
11.08.2023
V septembri vyhlásia štvrtú výzvu na obnovu rodinných domov
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyhlási 6. septembra štvrtú výzvu na obnovu rodinných domov. Priniesť má zníženie skleníkových plynov, ale aj úsporu financií či nové pracovné miesta.
viac
25.08.2023
Na registráciu do Európskeho týždňa mobility ostávajú tri týždne
Na registráciu do kampane Európsky týždeň mobility (ETM) ostávajú posledné tri týždne. v tomto roku je zatiaľ registrovaných približne 40 slovenských samospráv a 11 organizácií. Informovala o tom Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %