Štvrtok 16.05.2024
Dnes má meniny 
Svetozár
°C
19.06.2021 07:55

Na zrúcanine hradu Revište sa stretnú majstri hrnčiarskeho remesla


Hrad Revište. Snímka zdroj: Región Gron


Na zrúcanine stredovekého hradu Revište neďaleko Žarnovice sa dnes, v sobotu (26. 6.), uskutoční prvý ročník podujatia Glgáč, v rámci ktorého sa stretnú viacerí majstri hrnčiarskeho remesla z rôznych kútov Slovenska.


TASR o tom informovala Zuzana Jóbová z Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus.       

Podujatie dostalo svoj názov po pomenovaní typického hrnčiarskeho výrobku, krčahu, v regióne stredného Pohronia. „Idea zorganizovať na hrade Revište celodenné podujatie pre širokú verejnosť, prišla už v roku 2019. Plány nám prekazila pandémia. Teraz je už ale podujatie pripravené,“ potvrdila Žofia Buganová z oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Gron.       

Zámerom podujatia je priblížiť verejnosti hrnčiarske remeslo prostredníctvom hrnčiarskych dielní a ateliérov z viacerých kútov Slovenska. Okrem remeselníkov z Banskobystrického kraja budú mať na hrade Revište svoje zastúpenie i hrnčiari zo západného Slovenska. Na podujatí sa tak predstaví tradičná ľubietovská keramika, keramika z Pukanca aj majolika z oblasti Modry.       

Pre návštevníkov sú okrem ukážok pripravené aj tvorivé aktivity spojené s hrnčiarstvom ako napríklad práca na hrnčiarskom kruhu či maľovanie keramiky. Chýbať nebudú ani dobové scénky v podaní historickej skupiny, vystúpenie kaukliara, sokoliarov, dobovej hudby a tradičné komentované prehliadky hradu Revište.       

Organizátori veria, že podujatie sa v budúcnosti stane tradičnou súčasťou ponuky regiónu v oblasti cestovného ruchu a dokáže prilákať návštevníkov zo širokého okolia. Na jeho príprave spolupracujú aj mesto Žarnovica a Pohronské osvetové stredisko v Žiari nad Hronom, finančnú podporu poskytol Fond na podporu umenia.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2017
Na Devíne sa opäť stretli dobrovoľníci s cieľom vyčistenia areálu
Hlavné mesto pripravilo v piatok (9. 6.) akciu čistenia areálu hradu Národnej kultúrnej pamiatky Hrad Devín v spolupráci s Mestským múzeom mesta Bratislavy. Akcia bola súčasťou celoslovenského dobrovoľníckeho podujatia organizovaného Nadáciou Pontis s názvom "Naše mesto 2017".
viac
29.07.2019
Na hrade Revište chcú tento rok sprístupniť vyhliadku v severnej veži
V obnove hradnej zrúcaniny Revište neďaleko Žarnovice pokračujú aj tento rok. Vďaka projektu obnovy hradov pomocou nezamestnaných tu už šiestykrát našlo prácu 19 ľudí. Obnova hradu zamestnáva aj ďalších špecializovaných remeselníkov ako sú tesári či murári.
viac
23.05.2022
Rytiersky festival Rotenstein bude na hrade Červený Kameň tento víkend
Historický festival Rotenstein sa po piatich rokoch vracia na svoje pôvodné miesto konania – hrad Červený Kameň. Svoje brány návštevníkom otvorí počas víkendu 28. a 29. mája.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %