Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
12.07.2022 12:35

Na Kubínyiho námestí pribudne zeleň i nápis s názvom mesta


Kubínyiho námestie v Lučenci.


Na Kubínyiho námestí v Lučenci pribudne počas leta zeleň i nápis s názvom mesta vo výške dospelého človeka.


Samospráva chce v najbližších týždňoch upraviť priestor námestia s dôrazom na adaptáciu verejného priestoru na dôsledky klimatickej zmeny, plánované je aj spustenie fontány. Mesto o tom informovalo na svojej webovej stránke.

"V priebehu leta bude v tejto lokalite prebiehať výsadba kvitnúcich rastlín, trvaliek a byliniek a výsadba stromov. Revitalizáciou prejde aj šesť lavičiek, ktoré budú v priestore osadené," priblížilo mesto. Opravené budú tiež murované kvetináče a plochy určené na výsadbu pri fontáne.

Zámerom mesta je rozšírením nespevnených plôch zlepšiť schopnosť námestia vsakovať a akumulovať dažďovú vodu. Cieľom je tiež prostredníctvom projektu revitalizácie námestia prispieť k znižovaniu tepelných ostrovov v meste. "Zmiernime tak účinky horúčav a zlepšíme miestnu mikroklímu, čím podporíme opeľovačov v meste," vysvetlilo mesto.

Na Kubínyiho námestí pribudne i nápis "#LUČENEC" a tiež edukačné stanovište pre deti a mládež. To bude bude slúžiť ako pozvánka do envirovzdelávacej lokality nachádzajúcej sa v mestských ovocných sadoch.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2017
V roku 2017 ožije ďalších 23 zelených oáz po celom Slovensku
Revitalizácia parku, obnova náučného chodníka, vytvorenie komunitnej záhrady a ďalšie ekologické projekty sa zrealizujú vďaka grantovému programu Zelené oázy. V 11. ročníku, ktorý vyhlásila Nadácia Ekopolis a spoločnosť SLOVNAFT, a. s., získalo podporu 23 projektov v celkovej výške 56 000 eur.
viac
12.08.2018
Zelená plocha v centre mesta Trebišov prešla rozsiahlou revitalizáciou
Mesto Trebišov už má obnovenú zelenú plochu v centre mesta. Rozsiahla zmena má motivovať obyvateľov k vyhľadávaniu a využívaniu tohto priestoru na aktívny oddych.
viac
07.08.2019
Mesto Trenčín dostane na revitalizáciu parku a na zeleň viac ako 600-tis. eur
Viac ako 600-tis. eur z eurofondov a štátneho rozpočtu dostane mesto Trenčín na revitalizáciu parku Úspech a na zeleň vo vnútrobloku na sídlisku Sihoť. Rozhodlo o tom Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR ako riadiaci orgán pre Integrovaný regionálny operačný program.
viac
31.12.2020
Staré Mesto plánuje na Jakubovom námestí vodozádržné opatrenia
Bratislavské Staré Mesto plánuje na Jakubovom námestí projekt vodozádržných opatrení. Riešiť má zachytávanie dažďovej vody a jej využitie na permanentnú, celoročnú závlahu stromov, kríkov a trávnatých plôch v parkovej časti námestia, ale tiež zníženie prietoku poddimenzovanej kanalizácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %