Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
13.07.2022 11:40

MŽP chce vypracovať novú stratégiu adaptácie na zmenu klímy


Ilustračná snímka: (tasr).


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) chce vypracovať novú stratégiu adaptácie na zmenu klímy do konca roka 2025 (NAS 2025), pripravuje aj ďalšie projekty.


Rezort o tom informoval po utorkovom stretnutí štátneho tajomníka envirorezortu Michala Kiču so šéfom generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre podporu štrukturálnych reforiem (DG REFORM) Mária Navu.

"Máme v pláne pripraviť novú stratégiu adaptácie SR na zmenu klímy, pretože aktuálna je z roku 2019 a v budúcnosti budeme potrebovať oveľa ambicióznejšiu stratégiu, čo sa týka jej cieľov. Taktiež MŽP SR pripravuje nový zákon o klimatickej neutralite," priblížil Kiča. Cieľom novej stratégie je podľa MŽP zvýšenie odolnosti ľudí, miest, ekosystémov a ekonomík voči vplyvom zmeny klímy, pričom dôležité je dosiahnuť, aby sa adaptácia stala integrálnou súčasťou plánovania rozvoja krajiny, rozhodovania a tvorby rozpočtov.

Rezort sa chce v tejto súvislosti uchádzať o podporu Nástroja technickej pomoci (TSI), ktorý poskytuje členským štátom EÚ technickú podporu pri navrhovaní a realizácii reforiem vo forme strategického a právneho poradenstva, analýz, štúdií, tréningov a expertných návštev.

Ďalším projektom TSI je rozbiehajúci projekt Inštitútu environmentálne politiky (IEP), zameraný na klimaticko-energetické modelovanie pre potreby zelenej transformácie. Jeho cieľom je podľa MŽP príprava niekoľkých alternatívnych scenárov vývoja slovenskej ekonomiky a emisií skleníkových plynov s výhľadom aspoň do roku 2060. Ostatné projektové zámery súvisia s implementáciou plánu obnovy v oblasti obnovy rodinných domov. "MŽP SR však v budúcnosti ráta s využitím nástrojov TSI najmä pri príprave cielených reforiem súvisiacich s realizáciou plánu REPowerEU," doplnilo ministerstvo.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.02.2020
Envirorezort predstavil nízkouhlíkovú stratégiu
Náklady na rapídne znižovanie emisií skleníkových plynov budú predstavovať 1,8 % HDP ročne do roku 2040. Boj proti zmene klímy však prináša nevyčísliteľné zdravotné, environmentálne a ekonomické benefity.
viac
07.03.2020
Vláda schválila nízkouhlíkovú stratégiu do roku 2030
Viaceré opatrenia, ktoré majú Slovensko posunúť bližšie k dosiahnutiu klimatickej neutrality, sú zhrnuté v Nízkouhlíkovej stratégii rozvoja SR do roku 2030 s výhľadom do roku 2050. Na štvrtkovom (5. 3.) rokovaní ju schválila vláda.
viac
09.06.2020
MŽP poskytlo 33 miliónov na protipovodňovú ochranu Malého Dunaja
Zníženiu rizika povodní a negatívnych dôsledkov zmeny klímy má pomôcť protipovodňová ochrana dolného úseku Malého Dunaja. Na jej tretiu etapu Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR poskytlo Slovenskému vodohospodárskemu podniku (SVP) 33 802 024 eur.
viac
19.07.2021
Nová stratégia na ochranu a obnovu lesov EÚ
Európska komisia prijala minulý týždeň novú stratégiu lesného hospodárstva EÚ do roku 2030, ktorá je jednou z hlavných iniciatív Európskej zelenej dohody a vychádza zo stratégie EÚ v oblasti biodiverzity do roku 2030.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %