Štvrtok 16.05.2024
Dnes má meniny 
Svetozár
°C
03.10.2023 05:05

Múzeum Andreja Sládkoviča získalo dotáciu z MK SR


Múzeum Andreja Sládkoviča. Snímka zdroj: Muzeum.sk


Múzeum Andreja Sládkoviča, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Krupina, získalo zo schémy Ministerstva kultúry SR Obnovme si svoj dom ďalšiu dotáciu, a to na tretiu etapu svojej obnovy.


Tentokrát je projekt zameraný na dokončenie architektonicko-historického výskumu fasády múzea a na statické zabezpečenie objektu.         

"Pri pamiatkovom výskume sa zrealizuje sondážny výskum fasád, vyhodnotenie a dokumentácia sond a nálezových situácií, základné zameranie nálezov a detailov, inventarizačný zoznam pamiatkovo cenných detailov s návrhom ich obnovy a zároveň sa spracuje výskumná dokumentácia a ďalšie potrebné práce," uvádza mesto Krupina.         

V rámci zisťovania statiky sa podrobne geodeticky zameriavajú fasády prostredníctvom kovových sond. Na fasáde sa skúmajú trhliny z vonkajšej strany i z interiéru. V interiéri boli namontované tzv. zrkadielka na meranie možného rozpínania stien objektu múzea.         

Výsledkom projektu bude spracovaná výskumná a revízna dokumentácia, ktorá umožní v intenciách najnovších poznatkov pokračovať vo vytýčenom programe obnovy tejto národnej kultúrnej pamiatky s cieľom jej celkovej záchrany a zachovania pre kultúrne dedičstvo obyvateľov Krupiny, regiónu i Slovenska.         

Už predtým múzeum získalo z MK SR podporu napríklad na oddrenážovanie objektu či obnovu miestnosti depozitára a na ďalšie rekonštrukcie.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.03.2020
Na výročie narodenie A. Sládkoviča vydajú euromincu i známku
Inauguráciu striebornej zberateľskej euromince a poštovej známky s portrétom básnika Andreja Sládkoviča pripravujú v deň 200. výročia jeho narodenia v jeho rodisku - Krupine.
viac
19.08.2023
Hnúšťa získalo vyše 130-tis. eur na vybavenie interiéru Petrivaldského vily
V zrekonštruovanom historickom objekte plánuje samospráva zriadiť turistické informačné centrum a historicko-literárne múzeum. Pre TASR to uviedla vedúca oddelenia projektového riadenia, školstva a sociálnych vecí Mestského úradu Hnúšťa Michaela Hroncová.
viac
16.12.2023
Švajčiarsko dá SR na ochranu prírody v chránených územiach 23,5 milióna eur
Švajčiarsko venuje Slovensku na ochranu prírody a biodiverzity v chránených územiach 23,5 milióna eur. Krajiny spoločne podpísali dohodu o finančnej podpore v septembri. TASR o tom informovalo odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
29.04.2024
Hrozí zastavenie kontinuálnej obnovy historických pamiatok
Združenie miest a obcí Slovenska upozorňuje na hroziace zastavenie už rozbehnutých projektov v mestách a obciach naprieč Slovenskom v roku 2024.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %