Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
19.10.2022 09:30

Mesto znižuje spotrebu verejného osvetlenia i vykurovaciu teplotu


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Nové Zámky pokračuje v opatreniach na zníženie spotreby energií, ktorých ceny vzrástli oproti minulému roku viac ako sedemnásobne. Ak by radnica neprijala žiadne opatrenia, suma naplánovaná v mestskom rozpočte na celý rok by stačila len do leta, zhodnotila radnica.


Po predchádzajúcej analýze začalo mesto už od 10. kalendárneho týždňa postupne vypínať časti verejného osvetlenia v niektorých lokalitách, najmä dekoratívne osvetlenie pamätníkov, sôch a kostolov. Pouličné osvetlenie mesto vyplo v časti priemyselnej zóny a lokalitách so zníženou frekvenciou výskytu dopravných prostriedkov a chodcov. V spolupráci so spoločnosťou Brantner sa v riadení sústavy verejného osvetlenia vykonali technické úpravy, ktoré znížia spotrebu verejného osvetlenia bez dôsledkov na svetelný komfort obyvateľov. Od apríla do augusta tohto roka priniesli tieto opatrenia úsporu 54.379 kilowatthodín elektrickej energie. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to predstavuje približne 11,5 percenta a ušetrenú sumu okolo 25.000 eur. V týchto opatreniach plánuje radnica pokračovať.

V rámci operatívnych opatrení samospráva efektívnejšie vykuruje verejné budovy, reguluje osvetlenie chodieb. Počas víkendov sú interiéry len temperované. V dome kultúry, športovej hale Milénium a tenisovej hale sa znížila vykurovacia teplota, teplota vody v plaveckom bazéne Relax komplexu sa znížila o jeden stupeň. Prevádzková doba sauny je obmedzená zo siedmich dní na tri (piatok, sobota, nedeľa).

Ďalšie plánované opatrenia si budú vyžadovať finančné investície, napríklad výmenu svietidiel a vypínačov, zateplenie budov vo vlastníctve verejnej správy vrátane škôl. Mesto očakáva vyhlásenie výziev z plánu obnovy, z ktorých bude možné získať prostriedky na realizáciu opatrení s dlhodobou úsporou energií.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.07.2016
Nové Zámky od septembra zastavia vývoz komunálneho odpadu neplatičom
Takmer milión eur dlhovali ku koncu minulého roka občania a podnikatelia mestu Nové Zámky za vývoz komunálneho odpadu.
viac
11.03.2018
Nové Zámky chcú získať titul Mesto kultúry 2019.
V rámci výzvy, ktorú vydal Fond na podporu umenia, sa môže radnica uchádzať o podporu až do výšky 300-ti.s eur. Mesto chce získať titul prostredníctvom projektu, ktorého mottom je Jednota v rozmanitosti, rozmanitosť v jednote.
viac
24.10.2020
Mesto zabezpečí osamelým seniorom nákupy potravín, drogérie i liekov
Mesto Nové Zámky ponúka služby pre osamelých seniorov, ktorí nemajú deti a príbuzných, prípadne ich rodina žije v inom meste, v zahraničí, alebo sú v nariadenej karanténe. Mesto zabezpečí seniorom donášku obedov z miestnej reštaurácie i nákup základných potravín, drogérie a liekov.
viac
25.01.2021
Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte
Bratislavské Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte. Cieľom projektu je naplnenie rozvojových plánov v oblasti prispôsobenia sa zmenám klímy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %