Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
09.06.2022 08:25

Mesto spája s obcou Chmeľnica nový chodník pre cyklistov


Ilustračná snímka: (tasr).


Na severnom Spiši pribudol ďalší cyklistický chodník, a to v rámci transeurópskej cyklotrasy EuroVelo 11. Ide o 1,9-kilometrový úsek, ktorý spája mesto Stará Ľubovňa s obcou Chmeľnica.


"Hlavné stavebné časti sa realizovali ešte v minulom roku, v máji sa ešte dotiahli posledné detaily. Pre nás je to veľmi dobrá správa, pretože aj vďaka tomuto úseku sme bližšie k cyklistickému prepojeniu slovensko-poľského pohraničia," uviedol primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko.

Náklady na výstavbu dosiahli viac ako 420 000 eur. Súčasťou novej trasy je aj oddychová zóna s nabíjacími stanicami pre elektrické bicykle s využitím fotovoltaických panelov. Dolina Popradu je tak pre cyklistickú premávku ešte prístupnejšia a zároveň tak napreduje výstavba medzinárodnej cyklotrasy EuroVelo 11 na území Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Projekt sa okrem Starej Ľubovne a Chmeľnice realizuje aj v poľských mestách Muszyna a Rytro a na trase Piwniczna - Zdrój a Rytro, podľa krajskej samosprávy to jednoznačne prispieva k rozvoju turisticky atraktívneho regiónu. V rámci projektu s celkovým rozpočtom viac ako 1,4 milióna eur sa v slovensko-poľskom pohraničí dohromady vybuduje takmer osem kilometrov nových cyklotrás a približne 11 kilometrov chodníkov sa označí na úsekoch ciest s malou premávkou.

"Chmeľnica už pripravuje projekt cyklotrasy k Čertovej skale, PSK pracuje na úsekoch Plaveč - Plavnica a pri Údole, ďalšie časti pri Malom Lipníku a Sulíne sú už hotové," doplnil Tomko. V posledných rokoch v regióne pribudli chodníky pre cyklistov medzi Starou Ľubovňou a Hniezdnym, na pravom brehu hrádze Jakubianky a 500-metrový úsek postavili aj okolo lodenice v Starej Ľubovni. Mesto má v pláne okrem iného vybudovať ďalšiu trasu do Novej Ľubovne, kde však čaká na vhodné výzvy z eurofondov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.11.2017
Miestna občianska poriadková služba čoskoro začne činnosť aj v Starej Ľubovni
Projekt „Zriadenie miestnej občianskej poriadkovej služby v Starej Ľubovni (MOPS)“ sa posúva do ďalšej etapy, ktorou je samotná činnosť miestnej občianskej poriadkovej služby. Už od 1. decembra 2017 začnú jej členovia aktívne pôsobiť na celom území mesta.
viac
03.07.2020
Medzi Prešovom a Starou Ľubovňou bude premávať mimoriadny vlakový spoj
Na trase Prešov – Plaveč – Stará Ľubovňa bude premávať mimoriadny vlakový spoj. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s Ministerstvom dopravy a výstavby SR a krajskými organizáciami cestovného ruchu vypraví počas leta štyridsaťštyri mimoriadnych vlakových spojení na desiatich linkách.
viac
29.04.2021
Stará Ľubovňa začína s výstavbou cyklotrasy pri rieke Jakubianka
Možnosti bezpečného trávenia voľného času na bicykli sa v Starej Ľubovni opäť rozširujú. Po tom, čo sa minulý rok mesto úplne prepojilo s obcou Hniezdne súvislým asfaltovým cyklochodníkom, sa púšťa do lokality pri rieke Jakubianka.
viac
22.08.2022
Ľubovnianska nemocnica v Starej Ľubovni otvorila parkovací dom
Ľubovnianska nemocnica v Starej Ľubovni otvorila v piatok 19. augusta nový parkovací dom. Jedinečný projekt spolu s priľahlými parkoviskami má zlepšiť dostupnosť k medicínskym službám a komfort zamestnancov i pacientov zdravotníckeho zariadenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %