Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
22.12.2022 04:15

Mesto sa chce v spore o Rovnú horu obrátiť na európsky súd v Štrasburgu


Snímka zdroj: (Mesto Kremnica).


Mesto Kremnica sa chce v spore o lesný pozemok Rovná hora obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.


Samospráva plánuje sťažnosťou napadnúť doterajšie súdne rozhodnutia vo viac ako dvadsaťročnom spore so štátnym podnikom Vojenské lesy a majetky (VLM) SR. Uviedol to primátor mesta Martin Novodomec.

"Jedna vec je prehrať spor, druhá vec je mať presvedčenie v to, že boli porušené naše práva. Osobne si myslím, že to má veľkú šancu. Sú tam pochybenia, ktoré cítime aj z vývoja na súdoch. Máme očakávanie, že by sa to mohlo prelomiť," skonštatoval Novodomec.

Súhlas s podaním sťažnosti na Európsky súd pre ľudské práva vyjadrilo v polovici decembra aj mestské zastupiteľstvo. Mestskí poslanci tiež uznesením poverili primátora zabezpečiť právne zastúpenie mesta na európskom súde.

Mesto Kremnica vedie so štátnym podnikom VLM SR súdny spor už od roku 1995, keď podalo žalobu o vydanie lesného pozemku v lokalite Rovná hora. Vo veci v minulosti rozhodli v prospech mesta Okresný súd Martin i Krajský súd v Žiline, Najvyšší súd (NS) SR však spor opäť vrátil na prvostupňový súd. Ten v roku 2016 žalobu mesta o vydanie lesného pozemku zamietol. Rozsudok o rok neskôr potvrdil aj odvolací súd, dovolanie mesta NS SR zamietol vo februári tohto roka. Vnútroštátne právne prostriedky samospráva vyčerpala ústavnou sťažnosťou, ktorú Ústavný súd SR odmietol v októbri. V ďalšom stále prebiehajúcom súdnom konaní sa mesto sporí o výšku súdnych trov, ktoré má protistrane zaplatiť.

Predmetný lesný pozemok s výmerou približne 640 hektárov sa nachádza v katastri obce Sklené v okrese Turčianske Teplice v lokalite s názvom Rovná hora. Samospráva argumentuje, že pozemok bol mestu skonfiškovaný v roku 1949 a kým väčšina zoštátnených lesov sa po Nežnej revolúcii vrátila do rúk samosprávy, časť Rovnej hory vojenské lesy mestu vydať odmietli.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.07.2017
Investor heliportu si nárokuje od mesta 2,7 milióna eur
Investor súkromného heliportu pri Liptovskej Ondrašovej Cyril Fogaš zažaloval mesto Liptovský Mikuláš a žiada 2,7 milióna eur za to, že ho do dnešného dňa nemohol postaviť. Šesťročný spor tak aj naďalej pokračuje.
viac
15.01.2018
Komárno sa môže dostať z tzv. „čiernej listiny“
Od januára nadobudne účinnosť novela zákona, vďaka ktorej sa Komárno môže dostať z tzv. „čiernej listiny“.  A tak od začiatku  roka bude opäť možné získavať podporu prostredníctvom úspešných verejných a európskych tendrov.
viac
15.05.2020
Nitrianska radnica sa pokúsi zabrániť výstavbe pri rieke
Takmer dve tisícky ľudí sa podpísali pod petíciu proti výstavbe na Parkovom nábreží v Nitre. Parcelu v centre mesta na brehu rieky Nitra predalo mesto ešte v roku 2007 za vyše 60 miliónov korún.
viac
03.03.2022
Kremnica chce pokračovať v snahe získať Rovnú horu do svojho vlastníctva
Mesto Kremnica chce pokračovať v snahe získať do svojho vlastníctva lesný pozemok Rovná hora a využije k tomu všetky dostupné právne možnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %