Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
12.03.2022 02:25

Medzevská hvezdáreň oslávi výročie obnovenou kupolou a novým ďalekohľadom


Ilustračná snímka: (tasr).


Hvezdáreň a planetárium v Medzeve (okres Košice-okolie) oslávi 25 rokov svojej činnosti viacerými novinkami pre verejnosť.


V nedeľu (13. 3.) tam slávnostne sprístupnia nový ďalekohľad a zrekonštruovanú kupolu. Pre záujemcov bude pripravené i priame pozorovanie oblohy a prehliadka hvezdárne, informoval Úrad Košického samosprávneho kraja (KSK).

Kraj do novej techniky investoval 60 000 eur. Medzevská hvezdáreň je súčasťou Centra kultúry Košického kraja. V súčasnosti disponuje Planetárnym parkom v prednáškovej miestnosti s kapacitou 80 miest. Činnosť hvezdárne je zameraná predovšetkým na popularizáciu astronómie a príbuzných prírodných vied, organizuje verejné pozorovania javov a úkazov na oblohe, pripravuje vedecké prednášky a výstavy k astronomickým témam. Návštevníci tam nájdu aj stálu výstavu meteoritov. Novinky hvezdárne a planetária si možno pozrieť v čase otváracích hodín po telefonickej rezervácii.

"Aj astronómia sa hýbe dopredu míľovými krokmi, ak chceme, aby bola stále atraktívna, musíme investovať aj do novej techniky. Verím, že nový ďalekohľad aj zrekonštruovaná kupola budú pre návštevníkom dobrým dôvodom, prečo zavítať do medzevskej hvezdárne," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Planetárium ponúka spolu s Hvezdárňou Gemerského osvetového strediska v Rožňave aj špeciálny výjazdový program pre deti. Vďaka mobilným planetáriám, na nákup ktorých prispel zriaďovateľ sumou takmer 135.000 eur, je možné pozorovať vesmír priamo zo základných i stredných škôl.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2017
Otvorenie turistickej sezóny na Fiľakovskom hrade
Hradné múzeum vo Fiľakove pozýva na otvorenie turistickej sezóny na Fiľakovskom hrade. Pri danej príležitosti sa 14. 3. 2017 od 16:30 hod., na 4. poschodí Bebekovej veže hradu uskutoční vernisáž.
viac
18.08.2018
Spomienka na 80. výročie úmrtia A. Hlinku vyvrcholila svätou omšou
Slávnostnou svätou omšou a pietnym aktom vyvrcholil v piatok v Ružomberku dvojdňový spomienkový program pri príležitosti 80. výročia úmrtia vedúcej osobnosti slovenského národného hnutia Andreja Hlinku.
viac
27.09.2018
V Očovej pri oslave jubilea odhalia pamätník Jánovi Berkymu Mrenicovi
Odhalenie pamätníka husľovému virtuózovi Jánovi Berkymu Mrenicovi (1939-2008) otvorí v piatok 28. septembra o 17.30 h dvojdňové oslavy 755. výročia prvej písomnej zmienky o obci Očová v okrese Zvolen. O niekoľko dní uplynie desať rokov od jeho smrti.
viac
22.04.2021
Prvá na Slovensku otvorí sezónu Košická detská historická železnica
Zo všetkých historických úzkorozchodných železníc na Slovensku práve tá v Košiciach začne sezónu v tomto roku ako prvá. Kolesá historického vláčika sa po koľajniciach v Čermeľskom údolí rozbehnú v sobotu 24. apríla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %