Štvrtok 16.05.2024
Dnes má meniny 
Svetozár
°C
10.02.2023 07:45

Kraj zmodernizoval zariadenia sociálnych služieb v Zámutove a v Lipanoch


Zariadenie v Zámutove prešlo výraznou obnovou. Snímka zdroj: (PSK).


Prešovský samosprávny kraj (PSK) prostredníctvom svojej grantovej schémy Výzva pre región prispel k modernizácii dvoch zariadení sociálnych služieb. Vynovené boli Gerion senior centrum v Zámutove a Charitný dom Lipany. Informovala o tom hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.


Gerion senior centrum v Zámutove v okrese Vranov nad Topľou má atraktívnejší vzhľad zvonku i zvnútra. "Zateplila a vynovila sa fasáda jeho budovy a opravou prešiel tiež tunajší interiér. V zariadení sa vymaľovali všetky izby, spoločné priestory, sociálne zariadenia, kuchyňa, šatne či kancelárie. Taktiež sa tu opravili steny, poškodená dlažba i sadrokartón a zrealizovala sa dezinfekcia interiéru parným strojom," priblížila Jeleňová.

Projekt podľa nej všeobecne vylepšil energetickú bilanciu objektu a prispel najmä k zvýšeniu úrovne bývania klientov, ktorí v zariadení žijú. Všetky zmienené práce umožnili krajské financie vo výške 54 600 eur.

Arcidiecézna charita Košice mohla z dotácie PSK vo výške 40 000 eur zrealizovať prestavbu jedného zo svojich objektov - Charitného domu Lipany v okrese Sabinov.

"Projekt sa zameral na zvýšenie bezpečnosti a zlepšenie pohybu imobilných osôb, ktorým sú poskytované sociálne služby, a to výstavbou osobného výťahu. Výstavba osobného výťahu je prioritnou súčasťou komplexnej modernizácie zariadenia, ktorá zahŕňa dispozičné zmeny úpravy hlavného objektu, prístavbu dvoch výťahových šácht, zastrešenie existujúcej terasy a časti átria. Vybudovaním záložného zdroja v následnej etape v budúcnosti tento výťah bude spĺňať aj požiadavky na evakuáciu," povedala Jeleňová.

Do projektov v sociálnej oblasti kraj za posledných päť rokov v rámci dotácií investoval takmer 1,2 milióna eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.06.2021
PSK podporil projekty v regiónoch v celkovej sume 2,4 milióna eur
Poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na svojom pondelkovom rokovaní schválili v rámci Výzvy pre región sumu 2,4 milióna eur. Dotácie rozdelili na zámery v štyroch programoch.
viac
22.11.2021
Kraj opravil ďalších takmer 9 kilometrov ciest v okrese Levoča
Prešovský samosprávny kraj zmodernizoval ďalších takmer deväť kilometrov ciest v okrese Levoča s dosahom aj na okres Sabinov. Úpravou prešli vozovky v nevyhovujúcom stavebno-technickom stave v úsekoch Bijacovce-Brezovica a obciach Vyšné Repaše a Uloža.
viac
07.10.2022
Zariadenie sociálnych služieb v Bijacovciach má byť dokončené v roku 2024
Prešovský samosprávny kraj (PSK) sa pustil do prestavby nepoužívaného internátu Strednej odbornej školy lesníckej v Bijacovciach v okrese Levoča. Jeho objekt zrekonštruuje na nové pobytové zariadenie sociálnych služieb pre pacientov s Alzheimerovou, Parkinsonovou chorobou a demenciou.
viac
30.08.2023
Krajskí poslanci schválili vyše 48 000 eur pre sociálne zariadenia
Špeciálne vybavenie potrebné pri starostlivosti o klientov sociálnych služieb si bude môcť zaobstarať osem zariadení v správe Prešovského samosprávneho kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %