Utorok 14.05.2024
Dnes má meniny 
Bonifác
°C
03.02.2022 08:40

Kolíková: Ustanoviť skorší termín jesenných volieb by nemal byť zásadný problém


Na archívnej snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. Snímka zdroj: (tasr).


Debata o tom, že by sa ad hoc zmenil zákon, ktorý by umožnil uskutočniť jesenné spojené voľby do orgánov samosprávy obcí a samosprávnych krajov v skoršom ako dušičkovom termíne 29. októbra, má zmysel. Súhlasí s tým ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková.


"Musí k tomu, samozrejme, byť včas legislatívny proces, ale nemyslím si, že by s tým mal byť zásadný problém," povedala počas stredajšieho rokovania vlády. I Kolíková si myslí, že by bolo v prospech účasti, ak by sa nekonali počas víkendu, v ktorom budú ľudia chodiť na hroby svojich blízkych. "Vzhľadom na to, že ide o komunálne voľby a aká je rozcestovanosť ľudí na tieto sviatky, by to mohol byť problém," myslí si.

V koalícii sa o konkrétnej právnej úprave podľa nej ešte nebavili. Nechce ani špekulovať, kto príde s touto iniciatívou, upozornila, že záležitosť nie je v gescii jej rezortu.

Minister hospodárstva Richard Sulík si nemyslí, že by pre jeden dátum, ktorý sa im nepáči, mali meniť zákon. Jeho názor podľa vlastných slov nie je definitívny. "Neštrngajme s tým. Nechajme to tak nastavené, ako to je," poznamenal Sulík. Podporil by dvojkolovú voľbu pri väčšinových typoch volieb. Tým pádom by sa v dvoch kolách mohli voliť predsedovia samosprávnych krajov, primátori a starostovia.

Naopak, minister financií SR Igor Matovič je ochotný návrh na určenie skoršieho termínu jesenných volieb, podporiť. "Je to rozumný návrh," myslí si.

Komunálne voľby a voľby do orgánov samosprávnych krajov sa budú na jeseň konať prvýkrát v jednom termíne. Podľa lehôt, ktoré stanovuje zákon, by mali byť 29. októbra. Pri oboch typoch volieb zákon hovorí, že sa majú konať v posledných 14 dňoch ich volebného obdobia. Voľby do orgánov samosprávy obcí boli naposledy 10. novembra 2018 a voľby do vyšších územných celkov 4. novembra 2017. Spoločný sobotný termín, ktorý pre obe voľby spĺňa podmienku dvoch týždňov, je 29. október. Termín vyhlási predseda parlamentu Boris Kollár.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.04.2022
Samosprávne voľby by sa mohli konať skôr
Voľby do orgánov samosprávnych krajov a samospráv obcí by sa mohli konať skôr. Vláda schválila legislatívny návrh z dielne Ministerstva vnútra (MV) SR, aby mohli byť voľby v posledných 21 dňoch volebného obdobia orgánov samospráv, namiesto súčasných 14.
viac
14.06.2022
Sčítanie kamzičej populácie bude tento rok o čosi skôr
Už o niekoľko hodín čaká Tatranský národný park (TANAP) pravidelné jarné sčítanie kamzičej populácie, keď spresnia počty jedincov na slovenskej i poľskej strane Tatier. Jeho výsledky zároveň ukážu, koľko mláďat pribudlo tento rok.
viac
24.09.2022
Obce zverejnia zoznamy kandidátov pre spojené voľby najneskôr do 4. októbra 2022
Obce a mestá doručia najneskôr do utorka 4. októbra 2022 do každej domácnosti oznámenie o čase a mieste konania spojených župných a komunálnych volieb.
viac
29.09.2022
O mesiac budú voľby starostov, predsedov krajov i poslancov
Presne o mesiac sa budú na Slovensku konať spojené regionálne voľby. Prvýkrát budú voliči vyberať v jeden deň svojich zástupcov v mestách, obciach i samosprávnych krajoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %