Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
22.06.2023 03:20

K zníženiu množstva cigaretového odpadu v prírode má pomôcť aj memorandum


Autor snímky: (Sera Cocora).


Littering (voľne pohodený odpad v prírode) je nemalým problémom miest a obcí Slovenska. Jeho súčasťou sú nielen rôzne obaly od cukroviniek, pochutín, väčšie a menšie odpadky, ktoré nenašli cestu do kontajnera, ale veľký podiel na ňom majú aj cigaretové ohorky.


Aj preto Únia miest Slovenska (ÚMS) uzavrela so SPAK - EKO Memorandum o spolupráci – Spoločnou aktivitou proti environmentálnemu znečisteniu ohorkami.

Ako informuje Únia miest Slovenska na svojej stránke, so SPAK - EKO plánujú spolupracovať pri realizácii projektu s názvom Vytvorenie systému rozšírenej zodpovednosti výrobcov tabakových výrobkov s filtrami obsahujúcimi plasty a filtrov obsahujúcich plasty uvádzaných na trh na použitie v kombinácii s tabakovými výrobkami. Hlavným cieľom memoranda je spolupráca pri vytvorení efektívneho a trvalo udržateľného systému rozšírenej zodpovednosti výrobcov tabakových výrobkov s filtrami a k znižovaniu voľne pohodeného odpadu.

Rozšírená zodpovednosť výrobcov sa dotkne aj tabaku

Povinnosť pre výrobcov tabakových výrobkov postarať sa finančne aj edukačne o odpad z tabakových výrobkov sa už do legislatívy Európskej únie dostala a do tej slovenskej vstúpi táto povinnosť do platnosti na konci roku 2024. Ako priblížil Miroslav Jurkovič zo SPAK-EKO, ich prioritou je vytvorenie systému, prostredníctvom ktorého budú môcť výrobcovia minimalizovať negatívne vplyvy odpadu pochádzajúceho z ich výrobkov na životné prostredie, a to najmä na verejné priestory. „Znečistenie životného prostredia voľne pohodeným odpadom je problémom, ktorý si vyžaduje zvláštnu pozornosť. Za týmto účelom prišla legislatíva EÚ s definíciou rozšírenej zodpovednosti výrobcov pre vybrané jednorazové plastové výrobky. V prípade filtrov z tabakových výrobkov, ktoré obsahujú plasty, vznikla na Slovensku SPAK-EKO - Spoločná aktivita proti environmentálnemu znečisteniu ohorkami,“ uviedol Miroslav Jurkovič, projektový manažér SPAK - EKO. Táto dobrovoľná iniciatíva tabakových spoločností pokrýva 98 % trhu a jej členovia sa prihlásili k spoločenskej zodpovednosti za vplyv svojich výrobkov na životné prostredie po tom, ako ukončia svoj životný cyklus a stanú sa odpadom.

Znamenie zodpovednosti

Ako uviedla ÚMS, ich snahou je podporovať zapájanie sa členských miest do tohto projektu, a tým pomáhať k zlepšeniu kvality životného prostredia aj v tejto oblasti. „Vítame snahu zastúpenia výrobcov rozbiehať kampane a projekty so samosprávami v predstihu, je to znamenie, že berú tému zodpovedne,” povedala Zuzana Čachová, expertka ÚMS na odpadové hospodárstvo a životné prostredie. Podobne tento krok vidí aj Organizácia zodpovednosti výrobcov OZV ENVI - PAK. „Fajčiari veľakrát nevnímajú ohorok ako odpad, navyše si myslia, že sa v prírode veľmi rýchlo rozloží, čo nie je pravda. Z našich skúseností vieme, že cigaretového odpadu je vo voľne pohodenom odpade naozaj veľa. Veríme, že aj tieto kroky pomôžu znížiť jeho množstvo,” uviedla Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK s tým, že veľkú úlohu v tom zohráva edukácia, ktorá napomáha predchádzaniu vzniku litteringu. „Ak niečo nevznikne, tak to netreba potom odstraňovať a vynakladať na to dodatočné finančné prostriedky,” dodala Kretter. „Pre mestá to tiež znamená možnosť získať v budúcnosti príspevok na čistenie verejných priestranstiev a lepšie porozumieť tomu, čo tieto povinnosti prinesú smerom k občanom,” doplnila Čachová.

Rozšírená zodpovednosť výrobcov (RZV) znamená povinnosť pre výrobcov a dovozcov prihliadať na to, čo spôsobujú ich výrobky a obaly, v ktorých sú zabalené aj po tom, keď boli predané spotrebiteľovi a následne, keď sa z nich stali odpady. Ide teda o starostlivosť výrobcu o obal, resp. výrobok počas celého životného cyklu. RZV funguje na Slovensku od roku 2016 a od jej zavedenia každoročne rastie množstvo vytriedených zložiek komunálneho odpadu. Kým v roku 2015 recyklovalo Slovensko iba 15 % komunálneho odpadu, dnes je to už takmer 49 %.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.10.2020
Mestá sú frustrované. Nemajú informácie
Únia miest Slovenska po spoločnom rokovaní členských miest musí konštatovať, že aj napriek maximálnemu spoločnému úsiliu je proces prípravy na celoplošné testovanie obyvateľstva z objektívnych príčin nerealizovateľný.
viac
30.04.2021
Vyhlásenie stavu klimatickej núdze v mestách musí schváliť zastupiteľstvo
Vyhlásenie stavu klimatickej núdze v mestách musí schváliť mestské zastupiteľstvo. Je na každom meste, ako a kedy k vyhláseniu pristúpi. Malo by však mať predstavu, aké konkrétne kroky môže proti klimatickej kríze urobiť ďalej.
viac
18.06.2021
ÚMS: Podnikatelia podporujú decentralizáciu
Únia miest Slovenska (ÚMS) uvítala postoj Podnikateľskej aliancie Slovenska o potrebe pokračovať v posilňovaní pozície miest a obcí na Slovensku.
viac
16.11.2021
ÚMS je sklamaná z Daňovej revolúcie
Únia miest Slovenska (ÚMS) je sklamaná z prístupu centrálnej vlády ku kľúčovým reformám, ktoré sa priamo dotýkajú kvality života obyvateliek a obyvateľov Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %