Utorok 14.05.2024
Dnes má meniny 
Bonifác
°C
17.03.2021 02:20

Hmyzie hotely osadila SMsZ v dvoch košických parkoch


Hmyzí hotel osadený v Zuzkinom parku v Košiciach. Snímka zdroj: (tasr).


Správa mestskej zelene (SMsZ) Košice osadila prvé dva takzvané hmyzie hotely. Pribudli v Mestskom parku a Zuzkinom parku.


Ako za SMsZ povedal Peter Sasák, postupne majú pribúdať aj v ďalších mestských častiach. Chcú tým pomôcť biodiverzite v meste.

„Očakávame efekt, že určité druhy hmyzu sa rozhodnú uprednostniť hmyzí domček a nebudú si hľadať úkryt v takých počtoch v blízkych ľudských obydliach,” povedal s tým, že domčeky umiestnili do voľného priestranstva, ďalej od chodníkov a bytových domov. Chceli tým  obmedziť vyrušovanie hmyzu častým pohybom ľudí a tiež zabezpečiť pre lietajúci hmyz voľný priestor na pohyb v okolí hotela. „Umiestnenie sme vyberali tak, aby mal hmyz dostatočné množstvo potravy v okolí. Dúfame, že okrem hmyzu sa nám podarí prilákať aj iných návštevníkov, či už žaby, jašterice alebo ježkov,” dodal.

SMsZ chce počas jari osadiť ďalší takýto hmyzí domček v lokalite Anička v parku PKO. „V prípade, ak by sa táto iniciatíva stretla s pozitívnymi ohlasmi a prilákala by aj obyvateľov z ríše hmyzu, potom plánujeme osadiť podobné hotely naprieč nami spravovanými lokalitami v meste,” uviedol Sasák.

Hmyzie hotely vyrábala svojpomocne SMsZ, a to z dostupného nadbytočného materiálu. Pracovali na nich najmä počas dní, keď pre nepriaznivé počasie nemohli vykonávať plánované práce. Hmyzie domčeky sú dlhé 120 centimetrov, vysoké 150 centimetrov a široké 80 centimetrov. Základ tvoria palety doplnené o drevnú guľatiny, tŕstie, tehly, šišky, trávu a mach. Ako Sasák spresnil, ide o materiály, ku ktorým sa dá bežne dostať a za bežných okolností by väčšinu kompostovali. Strechu hotelov tvoria skalničky, ktoré majú časom vytvoriť zelený koberec.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.01.2021
Mesto Prešov zrevitalizuje park Vlada Clementisa
Mesto Prešov plánuje v prvej polovici roka 2021 začať s revitalizáciou verejného priestranstva - parku medzi ul. Vlada Clementisa a Levočskou ulicou. Projekt je schválený v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu.
viac
26.04.2021
Nová cyklotrasa spojí priemyselný park so sídliskom Rybníky a centrom
Mesto Levice vybuduje novú mestskú cyklotrasu spájajúcu priemyselný park Géňa so sídliskom Rybníky, centrom mesta a obchodným centrom na severe mesta.
viac
23.07.2021
Nový vodný park na Liptove
Letná sezóna priniesla na Liptov novinku v podobe ďalšieho vodného parku. Najväčší slovenský vodný park na drevenej konštrukcii je zasadený do príjemného podhorského prostredia Nízkych Tatier a dopĺňa komplex Demänová Rezort na začiatku Demänovskej doliny.
viac
09.08.2022
Na sídlisku Mier vznikne hokejbalové ihrisko s dažďovou záhradou
Nové hokejbalové ihrisko pribudne v Košiciach v areáli budovy bývalej Základnej školy (ZŠ) Park mládeže na sídlisku Mier, ktorá v súčasnosti slúži na vzdelávacie účely tamojšieho gymnázia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %