Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
30.05.2022 04:15

Barlatón 2022 s výbornou účasťou a atmosférou


Snímka zdroj: (Mesto Liptovský Hrádok).


Po dvoch virtuálnych ročníkoch Barlatónu sa ten ôsmy uskutočnil už v reálnej podobe. Symbolický benefičný prechod zdravých i zdravotne znevýhodnených, športovcov aj nešportovcov, peších, bežcov a cyklistov mal 624 registrovaných účastníkov. Na podujatí sa ich zúčastnilo 459.


Barlatón vznikol ako nevinná stávka dvoch hendikepovaných Liptákov v roku 2010. Išlo o neobyčajný športový výkon, na ktorý sa po prvý krát podujali Ivan Šobáň a Dalibor Novotný, keď na barlách prešli približne 10 kilometrov z Liptovského Hrádku do Liptovského Mikuláša. Dnes sú obaja hendikepovaní  športovci, aj vďaka iniciatíve a projektom Komunitnej nadácie Liptov (KNL), vybavení profi strojmi. Podávajú na nich skutočne neskutočné športové výkony.

Ivan Šobáň a Dalibor Novotný nemohli chýbať ani na ôsmom ročníku Barlatónu, ktorý sa uskutočnil v sobotu 28. mája 2022. Jeho účastníkov privítal na štarte, ktorý bol pri závode IKEA Industry Jasna, primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč i jeho kolega z Liptovského Hrádku Branislav Tréger, keďže Barlatón symbolicky spája práve tieto dve liptovské mestá.

„Veľmi dobré počasie, veľmi dobrí ľudia a veľmi dobré podujatie, tak si to spoločne užime. Hlavne bez akéhokoľvek zranenia,“ zaželal Branislav Tréger, ktorý absolvoval náročnejší, približne 16 kilometrov dlhý okruh na bicykli spoločne s predsedníčkou Žilinského samosprávneho kraja Erikou Jurinovou. Práve pod jej záštitou sa tento ročník Barlatónu konal.

„Som veľmi potešená. Na Barlatóne som po tretíkrát, ale po prvýkrát pri takejto výbornej účasti. Ďakujem každému, kto podporuje túto peknú myšlienku pomôcť ľuďom, ktorí sú odkázaní na pomoc iných,“ povedala Erika Jurinová.

Na približne sedem kilometrovú trať z Okoličného na Borovú Sihoť sa o najskôr o 10:00 hod vydali chodci i vozíčkari, ktorých po polhodine nasledovali bežci. Potom už symbolický štart patril cyklistom - garantom barlatónskeho cyklopelotónu boli dobrovoľníci z Cykloregiónu Liptov, Vrchárskej koruny liptovskej a Liptovskí tuláci. Novinkou bola možnosť absolvovať približne 16 kilometrovú trasu cez Závažnú Porubu, Iľanovo, Závažnú Porubu a Liptovský Ján.

Všetci účastníci Barlatónu sa postupne stretli na Borovej Sihoti, kde ich okrem občerstvenia čakala aj účastnícka medaila z rúk známeho šprintéra Jána Volka. Vyjadril radosť z toho, že je medzi skvelými ľuďmi v nádhernom prostredí.

Aj tento ročník Barlatónu pomáhal tým, ktorí to potrebujú. Správkyňa KNL a hlavná organizátorka Barlatónu Jana Mrlianová informovala, že tohtoročný výťažok v sume 6000 eur je rovným dielom rozdelený medzi dve liptovské rodiny s hendikepovanými detičkami. Tie si aj na pódiu prevzali symbolické šeky. Ešte predtým pódium patrilo vystúpeniu Folklórneho súboru Majerán a Detského folklórneho súboru Cindruška z Liptovského Hrádku.

Autor: (Michal PAŠKA, MsÚ Liptovský Hrádok)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.07.2021
L. Hrádok pripravuje strategickú investíciu v rámci odpadového hospodárstva
Mesto Liptovský Hrádok pripravuje na rok 2022 strategickú investíciu z pohľadu odpadového hospodárstva: dobudovanie štvrtej kazety na skládke tuhého komunálneho odpadu Žadovica.
viac
30.08.2021
Powerlifting Liptovský Hrádok usporiadal Slovenský pohár v mŕtvom ťahu
Powerlifting Liptovský Hrádok usporiadal Slovenský pohár v mŕtvom ťahu o cenu primátora Liptovského Hrádku. Na Borovej Sihoti sa uskutočnil počas soboty 28. augusta 2021.
viac
06.09.2021
Mesto pripravuje podujatie Cyklovýzva 2021 Liptovský Hrádok
Rovnako ako v minulom roku, aj teraz pripravili okruhy pre tri vekové kategórie, ktoré budú mať štart aj cieľ na Lubyho lúke pri hrade a kaštieli v Liptovskom Hrádku.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %