Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
07.09.2023 08:00

Bardejov: Berzewiczovú vyhliadkovú vežu chcú dokončiť za pomoci zbierky


Snímka zdroj: levice.virtualne.sk


Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Šariš - Bardejov pri Bardejovských Kúpeľoch na vrchu Stebnícka Magura od jari realizuje vyhliadkovú vežu. Po dokončení sa bude podobať na takzvanú Berzewiczovú vežu, ktorá bola zničená v čase prvej svetovej vojny.


Celkové náklady by mali dosiahnuť približne 250.000 eur. Na jej dokončenie však OOCR Šariš - Bardejov chýba časť peňazí, vyhlasuje preto verejnú zbierku.         

"Ide o repliku, ktorá by sa mala blížiť k originálu. Celková výška po špičku veže bude viac ako 29 metrov. Vo výške 20 metrov nad terénom je vyhliadková plošina. Veža sa nachádza na hlavnej turistickej magistrále - Ceste hrdinov SNP," uviedol riaditeľ OOCR Šariš - Bardejov Radomír Jančošek.         

Ako ďalej povedal, veža bola pomenovaná po vtedajšom ministrovi školstva a náboženstva Rakúsko-Uhorska, ktorým bol Albert Berzewiczy. Oficiálne odhaľoval sochu cisárovnej Sisi v Bardejovských Kúpeľoch 16. augusta 1903 a jeho pričinením vznikla prvá drevená vyhliadková veža. V poslednom roku trvania prvej svetovej vojny bola však zničená.         

Veža má podľa Jančošeka železobetónovú konštrukciu a kovové schodisko. Po dokončení bude patriť k najvyšším vežiam Prešovského kraja.         

Zhotoviteľom stavby je firma Pavličko a partneri. Projekt je financovaný z rozpočtu OOCR Šariš - Bardejov, ktorého väčšiu časť finančne podporilo Ministerstvo dopravy SR.         

"Stavba sa pripravovala takmer tri roky, a tak vzhľadom na infláciu a rast cien stavebných materiálov dotácia nebude stačiť. Na dokončenie nám chýba časť financií, a preto na pomoc s dofinancovaním veže vyhlasujeme verejnú zbierku," vysvetlil Jančošek.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.01.2017
Zlaté Moravce vyhlásili zbierku šatstva pre rodiny v núdzi
Obyvatelia Zlatých Moraviec sa môžu od 23. januára zapojiť do zbierky šatstva, ktorá je určená na pomoc sociálne slabším rodinám a rodinám zo znevýhodneného prostredia.
viac
05.09.2017
Grotta s vyhliadkovou vežou patrí ku skvostom Považia
Turistickou zaujímavosťou v okolí Trenčianskych Teplíc, za ktorou sa určite oplatí vycestovať je Dubnická grotta s vyhliadkovou vežou. Je jedinečným architektonickým skvostom, ktorý sa nachádza na území Parku J. B. Magina pri Dubnickom kaštieli.
viac
16.08.2019
Vedľa areálu skokanských mostíkov stavajú vyhliadkovú vežu
Na Štrbskom Plese, vedľa areálu skokanských mostíkov, stavia súkromný investor novú náučno-vyhliadkovú vežu. Štefan Bieľak z Obecného úradu v Štrbe pre TASR uviedol, že veža s priemerom pôdorysu viac ako 33 metrov bude vysoká niečo cez 53 metrov.
viac
07.10.2019
Lampiónový sprievod sv. Martina bude mať charitatívny rozmer
Tradičný lampiónový sprievod svätého Martina v novembri deviatykrát zaplní ružomberské ulice. Tento rok bude jeho súčasťou aj benefičná aktivita Pomôžme s pocitom domova, zameraná na zber posteľnej bielizne či drogérie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %