Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
11.03.2023 03:00

Banska Bystrica pripravuje obnovu verejného osvetlenia na Fončorde


Ilustračná snímka, zdroj: Bystricoviny.sk


Mesto Banská Bystrica pripravuje rekonštrukciu verejného osvetlenia vo svojej mestskej časti Fončorda. TASR to potvrdila hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová.


Pripomenula, že v súčasnosti sa uskutočňuje verejné obstaranie na zhotoviteľa prác. Vyplýva to tiež z oznámenia vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie s tým, že odhadovaná suma zákazky je 994.435 eur bez DPH. Záujemcovia môžu svoje ponuky predkladať do 30. marca a kritériom na ich vyhodnotenie je cena.         

Podľa hovorkyne verejné osvetlenie, vrátane výmeny káblových vedení a stožiarov, rekonštruovali v roku 2020 v banskobystrickej mestskej časti Uhlisko. "Pokračovali sme v spracovaní projektovej dokumentácie pre rekonštrukciu na Fončorde," spresnila.         

Ako dodala, sústava osvetlenia vo vlastníctve mesta pozostáva z 8000 svietidiel a 5700 stožiarov. Súčasťou je podľa jej slov 220 kilometrov zemných, 41 kilometrov vzdušných káblových rozvodov a 206 rozvádzačov verejného osvetlenia. "Na základe poznania stavu osvetľovacej sústavy samospráva postupuje pri spracovaní dokumentov pre rekonštrukciu osvetlenia a jej následné uskutočnenie," vysvetlila.         

Adamovičová poznamenala, že najvyššia intenzita svetla je v úsekoch, ktoré osvetľujú cesty vyššej triedy, predovšetkým časť rýchlostnej cesty a ciest prvej triedy. Zdôraznila, že Banská Bystrica v čase energetickej krízy neobmedzila prevádzku verejného osvetlenia. "Úspora energie, ruka v ruke so znížením emisií uhlíka v čo najväčšej možnej miere, je však pre mesto dôležitá, k čomu smerujú naše aktivity v najbližších mesiacoch," ukončila.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.10.2017
Začína sa s obnovou najzanedbanejších ciest a chodníkov
Zvolenská cesta a Poľná ulica patria k najvyťaženejším a najzanedbanejším miestnym komunikáciám (MK) v Banskej Bystrici. Na ich žalostný stav už dlhodobo poukazujú aj samotní Banskobystričania.
viac
16.07.2020
Banská Bystrica z eurofondov obnoví deväť zastávok hromadnej dopravy
Kompletnú rekonštrukciu a modernizáciu deviatich frekventovaných zastávok hromadnej dopravy zrealizuje v budúcom roku samospráva Banskej Bystrice.
viac
04.12.2020
B. Bystrica obnoví ďalšiu MŠ z nórskych fondov
Obnovy sa už čoskoro dočká i Materská škola (MŠ) na Šalgotarjánskej ulici na banskobystrickom sídlisku Fončorda.
viac
09.10.2021
Mesto rozšíri poskytovanie i kapacity sociálnych služieb
Mesto Banská Bystrica rozšíri kapacity a optimalizuje služby poskytované v zariadení sociálnych služieb na ulici 9. mája na sídlisku Uhlisko. Dôvodom je neustále sa zvyšujúci dopyt seniorov a zdravotne znevýhodnených obyvateľov o pobytové i ambulantné sociálne služby.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %