Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
02.02.2022 08:00

B. Bystrica plánuje aj v tomto roku zrealizovať množstvo investičných zámerov


Snímka zdroj: (Mesto Banská Bystrica).


Banská Bystrica chce v roku 2022 dokončiť niekoľko významných projektov. Zároveň vstupuje do prípravy na realizáciu najväčších investícií za posledných 30 rokov, na ktoré bude možné čerpať finančné prostriedky aj z eurofondov.


Revitalizácia mestského parku či Námestia Slobody, obnova verejného osvetlenia, vybudovanie nových cyklotrás i cyklomosta v Radvani, Medeného hámra, ale aj odkúpenie a následná oprava Domu kultúry. Tieto, ale aj mnohé ďalšie zaujímavé projekty s cieľom skvalitniť život obyvateľov plánuje mesto pod Urpínom uskutočniť v najbližších mesiacoch.

Samosprávu čaká realizácia mnohých zámerov, ktoré budú financované z mestského rozpočtu, ale aj zo získaných európskych zdrojov. Patrí do nej najmä dopravná infraštruktúra, v rámci ktorej sa zmodernizuje svetelná signalizácia na hlavnom ťahu popri Hrone a obnoví sa osem autobusových zastávok. V pláne je aj rekonštrukcia dvoch mostov v havarijnom stave na Mládežníckej ulici, Laskomerského mosta a vytvorenie novej okružnej križovatky pri mestskom parku a v križovatke pri Medenom hámri. Mesto Banská Bystrica spolupracuje so Žilinskou univerzitou aj na kľúčovom dopravnom dokumente – Pláne udržateľnosti mesta.

„Aj tento rok chceme investovať do obnovy ciest a chodníkov. Dokončená by mala byť rekonštrukcia najdlhšieho úseku, aký sa kedy v meste opravoval, a to od Moskovskej ulice až po Lidl na Tajovského ulici. Súčasne pracujeme na prepojení cesty Na Troskách. Cieľom je odkloniť dopravu z Huštáku, a tým predĺžiť pešiu zónu z Námestia SNP smerom k obchodnému domu Europa Shopping Center,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Obnovy sa dočkajú aj súvislé úseky ciest Lazovná – Bottova, Tajovského, ul. Janka Kráľa a Bakossova ulica – Námestie Štefana Moysesa, Bernolákova a Poľná ulica, kde sa súčasne vybuduje nové parkovisko. V procese príprav je aj výstavba nových chodníkov na Kostiviarskej, Pršianskej terase, v Uľanke a Kremničke. Zároveň sa pripravuje rekonštrukcia chodníkov na Tatranskej, Kráľovohoľskej a Okružnej ulici. Samospráva začne tento rok aj s výstavbou cyklomostu v Radvani ponad rýchlostnú cestu R1, ako aj cyklotrás Hušták – Radvaň – Kráľová, Hušták – Námestie Slobody – Senica, a taktiež Hušták – Fončorda – Tulská a Námestie Slobody. Rovnako sa plánuje vybudovať podchod pre cyklistov a peších na Huštáku.

Od Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR získalo mesto dotáciu vo výške 50-tisíc eur na výstavbu bezbariérového ihriska v Kráľovej pre deti s obmedzenou schopnosťou pohybu i pre nevidiacich. „Chceme vybudovať ihriská s pridanou hodnotou, ktoré rozšíria služby pre rodiny s deťmi s telesným a mentálnym znevýhodnením. Je dôležité, aby malo každé dieťa rovnakú možnosť zahrať sa a rozvíjať svoju kreativitu, bez ohľadu na vek, ale aj zdravotný stav,“ dopĺňa Ján Nosko.

V jarnom období sa obnoví materská škola na Šalgotarjánskej ulici. Dokončená bude aj výmena strechy Základnej umeleckej školy Jána Cikkera a do užívania by mali byť odovzdané i  vnútrobloky Sitnianska a Tulská. Samosprávu čaká aj výstavba nájomných bytov na Ďumbierskej ulici, na ktorú chce získať dotáciu z Ministerstva dopravy a výstavby SR. Naplánované je zavedenie vrecových zberov triedeného odpadu vo všetkých častiach mesta so zástavbou rodinných domov, ako aj vybudovanie polopodzemných kontajnerov, ktoré budú osadené v Kráľovej a na Pršianskej terase. V záujme zvýšiť bezpečnosť v oblasti cestnej dopravy sa momentálne skúmajú možnosti merania rýchlosti na cestách pri školách a v obytných zónach. Mesto sa zapojilo aj do projektu zameraného na ochranu verejného zdravia znížením dopadov koronavírusu. V prípade úspešnosti budú všetky školy, škôlky, mestská polícia i mestský úrad vybavené čističkami vzduchu, respirátormi, teplomermi a rukavicami.

V záujme mesta Banská Bystrica je zabezpečiť všetky potrebné finančné predpoklady na realizáciu projektov a investícií nielen v roku 2022, ale aj v tých ďalších.

Autor: (Dominika ADAMOVIČOVÁ, hovorkyňa primátora)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.11.2021
Hlasovanie za projekty v participatívnom rozpočte mesto pozastavilo
Hlasovanie za projekty v participatívnom rozpočte mesta Banská Bystrica je dočasne prerušené. Dôvodom je 90-dňový núdzový stav, ako aj zákaz vychádzania. Informoval o tom banskobystrický magistrát na sociálnej sieti.
viac
01.03.2022
Na území mesta zrekonštruujú do leta 16 km ciest a 7 km chodníkov
Banskú Bystricu čaká v najbližších mesiacoch najväčšia rekonštrukcia dopravnej infraštruktúry za posledné desaťročia.
viac
07.03.2022
Návrhy na ďalší participatívny rozpočet mesto prijíma do 30. júna
Participatívny rozpočet, ktorý je už osem rokov súčasťou rozpočtovej politiky mesta Banská Bystrica, vstupuje do ďalšieho ročníka. Ľudia môžu svoje návrhy na prerozdelenie vyčlenených financií z mestského rozpočtu odovzdať do 30. júna.
viac
11.05.2022
Kežmerok chce v roku 2022 preinvestovať rekordnú sumu
Mesto Kežmarok plánuje v roku 2022 zrealizovať investičné projekty v rekordnej sume viac ako 14 miliónov eur. Obyvatelia by z nich mali profitovať po ekologickej, kultúrnej i športovej stránke, samospráva tiež skvalitňuje dopravnú infraštruktúru a občiansku vybavenosť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %