Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
14.06.2019 05:35

Sezónu otvoria na severnom Spiši Zamagurskými folklórnymi slávnosťami


Ilustračná snímka, zdroj: Podtatranské noviny


Letnú turistickú sezónu otvárajú v najbližších dňoch aj na severe Spiša a v Pieninách. Riaditeľka OOCR Erika Šalátová informovala, že od piatka 14. až do nedele 16. júna čaká na návštevníkov prehliadka ľudového spevu, tanca a tradičnej kultúry na Zamagurských folklórnych slávnostiach.


 „Bohatý program si môžu užiť v areáli kúpeľov Smerdžonka. Svoje umenie prostredníctvom výrobkov rôzneho druhu predvedú aj šikovní remeselníci z regiónu na tradičnom trhu remesiel,“ uviedla.       

V poradí už 47. ročník podujatia organizuje Prešovský samosprávny kraj a Podtatranské osvetové stredisko (POS) v spolupráci s obcami Lechnica, Červený Kláštor a mestom Spišská Stará Ves. Program začína v piatok o 17. hodine tradičnou živou pozvánkou domácich súborov i zahraničných hostí. „O deň neskôr sa uskutoční jedinečný krojovaný splav na pltiach. Návštevníci sa môžu tešiť aj na Stretnutie pod Troma korunami, pričom tento rok bude program venovaný svadbám a zvykom, ktoré sú spojené s touto slávnosťou,“ priblížila Zuzana Barilová z POS. Dodala, že počas troch dní sa milovníkom tradícií a kultúry predstaví takmer tisícka účinkujúcich.       

Medzi novšie podujatia patrí v regióne kultúrno-zábavný festival Nestville Open Fest, ktorý sa koná od 28. a 29. júna v obci Hniezdne. Už po ôsmy raz svoje brány otvorí expozícia liehovarníctva a tradičných ľudových remesiel, aby svojim návštevníkom priniesla multižánrový dvojdňový festival s poprednými interpretmi slovenskej hudby. „Tešiť sa môžu na skupiny Gladiátor, S Hudbou Vesmírnou, Heľenine Oči či Peter Cmorík Band. Na hlavnom pódiu svoje najväčšie hity predvedú aj speváci a speváčky ako Richard Müller, Kristína a Sima Martausová. Čerešničkou na torte je vystúpenie hviezdy 80. rokov, britskej speváčky Samanthy Fox,“ upozornila Šalátová s tým, že na svoje si prídu aj najmenší, do Hniezdneho zavíta Miro Jaroš.       

S príchodom slnečných a teplých dní naplno odštartujú leto aj Kúpele Vyšné Ružbachy, koncom leta ich privíta aj letné kúpalisko Izabela. Pre všetkých, ktorí chcú spojiť oddych s hudbou v prostredí s výhľadom na Tri Koruny, bude v závere júna pripravený Breakfestival. V Kúpeľoch Smerdžonka sa 30. júna uskutoční jubilejný desiaty ročník tohto tradičného festivalu s bohatým programom pre celú rodinu.       

V regióne môžu turisti počas leta navštíviť najvyšší vrch Pienin – Vysoké Skalky, miestni však odporúčajú aj neveľké údolie pri potoku Malý Lipník. „Údolie nazývané Jarabinský prielom má charakter tiesňavy až kaňonu podľa toho, v ktorej časti prielomu sa nachádzate. Kondíciu si môžu návštevníci preveriť aj na bicykli, napr. zo Starej Ľubovne do Nestville parku po takmer štvorkilometrovej cyklotrase,“ dodáva Šalátová. Navštíviť tiež môžu historický hrad Ľubovňa a skanzen, kde sa tohtoročná sezóna nesie v znamení osudových žien a vyvrcholí predstavením hradného parfumu. „V Starej Ľubovni by sa turisti mali určite zastaviť v Dome ľubovnianskeho mešťana, múzeum prezentuje život obyvateľov Starej Ľubovne na konci 19. storočia prostredníctvom ukážky štýlu bývania, remesiel, cechov a dielne modrotlače. Súčasťou expozície je aj mincovňa, kde si môžete vlastnoručne vyraziť svoj ľubovniansky zlatý,“ dodáva na záver Šalátová.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.04.2019
V Pieninách i na hrade štartuje letná turistická sezóna
Cez víkend odštartuje v Pieninách i v okolitom regióne letná turistická sezóna. V sobotu 27. apríla na pravé poludnie odomknú v Červenom Kláštore hladinu Dunajca i okolitých turistických chodníkov.
viac
18.06.2019
Tatranci štartujú letnú sezónu, spestrí ju množstvo podujatí
Tatranci majú pred sebou letnú turistickú sezónu. V piatok doobeda symbolicky odomkli hladinu Štrbského plesa. Starosta Štrby Michal Sýkora verí, že sezóna bude ešte úspešnejšia ako vlaňajšia a že aj vďaka titulu top destinácia od Lonely Planet zavíta do regiónu ešte viac turistov.
viac
22.08.2020
Nočná prehliadka na motívy Drakulu bude vyvrcholením leta na Oravskom hrade
Letná sezóna na Oravskom hrade vyvrcholí nočnou prehliadkou. Podujatie na motívy Drakulu, upíra Nosferatu, sa uskutoční na budúci piatok 28. augusta.
viac
11.06.2021
Zamagurské folklórne slávnosti sa uskutočnia v online priestore
Zamagurské folklórne slávnosti, ktoré sa konajú každoročne v Zamagurí, sa tento rok uskutočnia v termíne od 18. do 20. júna. Avšak budú len v online priestore. Informuje o tom na svojom webe Podtatranské osvetové stredisko, ktoré je hlavným organizátorom podujatia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %