Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
29.05.2017 02:29

Rokovanie mestského zastupiteľstva nemá byť politickou tribúnou


Snímka z rokovania MsZ Handlová 25. 5. 2017. Zdroj: (MsÚ Handlová).


Na základe osobného stretnutia primátora mesta Handlová Ing. Rudolfa Podobu s poslankyňami NR SR Mgr. Renátou Kaščákovou a RNDr. Annou Zemanovou sa primátor mesta rozhodol napísať otvorený list predsedovi NR SR Andrejovi Dankovi.


Deň pred plánovaným zasadnutím Mestského zastupiteľstva mesta Handlová, ktoré sa konalo 25. 5. 2017, asistent poslankyne NR SR Mgr. Renáty Kaščákovej oslovil primátora mesta Handlová Ing. Rudolfa Podobu s požiadavkou na 5 -7 minútové príhovory poslankýň NR SR Mgr. Renáty Kaščákovej a RNDr. Anny Zemanovej. Primátor mesta im poďakoval za záujem o prednesenie aktuálnych spoločenských tém a požiadal o vystúpenie v závere rokovania.

Po potvrdení účasti poslankýň, primátor v úvode rokovania o ich účasti informoval poslanecký zbor a prítomných hostí. Vzhľadom k tomu, že poslankyne sa do záveru rokovania zastupiteľstva do miestnosti nedostavili, primátor mesta ich prijal až po rokovaní zastupiteľstva vo svojej pracovni.

Na základe priebehu osobného stretnutia sa Ing. Rudolf Podoba rozhodol otvoreným listom osloviť predsedu NR SR Andrea Danka s tým, že je odhodlaný porušiť Zákon č. 369/1990 o obecnom zriadení § 12, ods. 10, ktorý hovorí o.i. o udelení slova poslancom NR SR. Podľa vyjadrenia primátora mesta: „Z rozhovoru vyplynulo, že na zastupiteľstve mali poslankyne v pláne hovoriť o svojich politických témach. Navyše sa viackrát nelichotivo vyjadrili o miestnej samospráve a meste, v ktorom boli ako hostia.

Mgr. Renáta Kaščáková verejne ohlásila svoju plánovanú kandidatúru na post predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja v novembrových voľbách do Vyšších územných celkov.

Rokovanie mestského zastupiteľstva nemá byť politickou tribúnou, ani predvolebnou kampaňou, preto som odhodlaný pri opätovnej žiadosti o vystúpenie na rokovaní mestského zastupiteľstva porušiť zákon a požiadať o legislatívnu zmenu.“ Tá by sa mala dotýkať napr. uvedenia predmetu vystúpenia, ako aj určenie časového rámca, koľko dní vopred by sa malo vystúpenie hostí ohlásiť a aký časový priestor bude na vyjadrenie vyhradený.

V tejto súvislosti primátor mesta Handlová počas tohto týždňa zašle predsedovi NR SR Andrejovi Dankovi otvorený list.

 

Autor: (Jana PAULÍNYOVÁ, MsÚ Handlová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2018
Mestskí poslanci sa zídu poslednýkrát pred komunálnymi voľbami
Nitrianski mestskí poslanci sa vo štvrtok (18. 10.) zídu poslednýkrát pred novembrovými komunálnymi voľbami.
viac
10.09.2019
Predseda ZMOS sa listom obrátil na poslancov parlamentu pôsobiacich v samospráve
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa listom obrátil na členov parlamentu, ktorí pôsobili, alebo pôsobia v samospráve. Dôvodom je novela zákona o dani z príjmu a fakt, že na základe svojho pôsobenia v samospráve veľmi dobre vedia, čo sa môže diať.
viac
08.04.2020
Zastupiteľstvá obcí i krajov budú môcť rokovať aj cez videokonferencie
Obecné i krajské zastupiteľstvá budú môcť zasadať počas krízovej situácie aj prostredníctvom videokonferencie. Vo výnimočných prípadoch budú môcť zastupiteľstvá obcí hlasovať formou per rollam.
viac
29.10.2020
Aktuality z MV SR vyplývyjúce z rokovania Vlády SR
Vláda SR na svojom zasadnutí prerokovala aj dva poslanecké návrhy, ktoré predstavil minister vnútra Roman Mikulec. Prvý z nich sa týka zákona o verejných zbierkach a druhý zákona o obecnom zriadení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %