Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
21.06.2019 12:25

Letná turistická sezóna v kraji bude v znamení legendárnych hrdinov


Ilustračný výrez plagátu


Turistov bude do Prešovského kraja počas letnej sezóny lákať 20 legiend, ktoré predstavia zaujímavosti 20 lokalít. Štvrtý ročník projektu Legendarium slávnostne otvorili v nedeľu (16. 6.) počas Tatranského juniálesu.


Ambasádorom projektu je moderátor a cestovateľ Gregor Mareš. Legendarium zároveň formou súťaže o ceny motivuje turistov navštíviť čo najviac lokalít. Súťaž trvá do 15. septembra.       

Príbehy 20 legiend nájde verejnosť v komikse, ktorý obsahuje aj viac ako 100 námetov na výlety. Autorom ilustrácií je Juraj G. Mandel. Do komiksu zbierajú návštevníci súťažné nálepky. Komiksy a súťažné nálepky sú distribuované na viac 50 miestach, návštevníci ich získajú zdarma k vstupnému. K zapojeným zariadeniam patria múzeá, hrady, jaskyne, trickartové galérie, UNESCO pamiatky, akvaparky, športoviská a rôzne atrakcie v Prešovskom kraji. K novým lokalitám patria napríklad Poloniny, Lačnovský kaňon, Spišská Belá s okolím, Slovenské opálové bane či Šarišský a Kapušiansky hrad.       

"S legendami dostávajú rodiny tipy na výlety na mieru, zabávajú sa, objavujú a zároveň sa učia hravou formou. Veľkým lákadlom sú i benefity, ktoré za zozbierané nálepky získavajú. Je pomerne náročné spojiť množstvo zariadení do jednej spolupráce, ale výsledok každý rok stojí za to. Tešíme sa, že projekt si obľúbili nielen návštevníci kraja, ale aj zariadenia, ktoré na projekte spolupracujú, a napokon i odborná verejnosť, o čom svedčia získané ocenenia," predstavil cestovanie s legendami riaditeľ Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska Martin Janoško.       

Vysoké Tatry spoznajú návštevníci napríklad s vílou Kvetuškou a strigou Kikimorou, Pieninami turistov prevedie lietajúci mních Cyprián. V Prešove pastier Michal odhalí tajomstvo soľných baní a v Levoči bude sprevádzať tajomná Biela pani Júlia. V Humennom čaká návštevníkov legendárny Švejk v areáli zámku a skanzenu, nálepku možno získať aj na hrade Brekov. Prírodou a pamiatkami Polonín sprevádza včelárka Žofia, ktorej med odoberali aj slávne čokoládovne v nemeckom Kolíne. Nechýbajú ani Medzilaborce, Svidník, Bardejov s pamiatkami UNESCO, Stará Ľubovňa, oblasť Lačnova, Poprad alebo Kežmarok.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.09.2019
Skalické dni ukončia letnú turistickú sezónu v meste
V Skalici sú Skalické dni tradičným podujatím, ktoré ukončí turistickú sezónu. Tohtoročný program sa uskutoční od piatka 20. septembra do nedele 22. septembra.
viac
22.11.2019
Zimnú sezónu otvorili spolu s Tatranským ľadovým dómom
Tatranský ľadový dóm, ktorý už tradične patrí k symbolom zimy v regióne, vo štvrtok po siedmy raz otvorili na Hrebienku v Starom Smokovci aj za účasti ministra dopravy a výstavby Árpáda Érseka.
viac
08.07.2021
Po Prešove môžete jazdiť už aj na zdieľaných bicykloch
Mesto Prešov úspešne uviedlo do prevádzky zdieľané bicykle, ktoré prispejú k zvýšeniu mobility obyvateľov. Cieľom takzvaného bikesharingu je zároveň znížiť produkciu škodlivých emisií, zlepšiť kvalitu ovzdušia a podporiť Prešovčanov vo využívaní alternatívnych možností prepravy.
viac
12.04.2023
Letná turistická sezóna na hornej Nitre bude v znamení výročí v regióne
Tohtoročná letná turistická sezóna na hornej Nitre pripomenie prostredníctvom tematických podujatí viaceré významné výročia v regióne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %