Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
26.10.2017 05:43

Inteligentné mestá vyžadujú globálnu reflexiu a lokálne konanie


Snímka z Konferencie Ville inteligente - inteligentné mesto. Snímka zdroj: (Facebook, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR).


Koncept smart riešení a inteligentných miest nás učí o dôležitosti spolupráce a zdieľaných koncepcií, vyžaduje globálnu reflexiu, ktorá vedie k lokálnym opatreniam.


V úvode medzinárodného fóra Ville intelligente – inteligentné mesto, ktoré sa v Bratislave v utorok 24. októbra venovalo konceptu „smart cities“ a aplikácií inteligentných riešení do agendy samospráv, to uviedol francúzsky veľvyslanec v SR Christophe Léonzi.

Francúzsky ambasádor podčiarkol, že smart riešenia sa týkajú každého, prekračujú hranice miest i štátov a vedú k spolupráci medzi privátnou a verejnou sférou, politikmi o občanmi, vedcami i podnikateľmi. Ch. Léonzi zdôraznil, že inteligentné riešenia musia byť na dosah nielen najväčších metropol, ale aj menších miest i malých obcí. V téme smart riešení vyzdvihol aj spoluprácu medzi Francúzskom a Slovenskom, nový impulz do nej by mala priniesť i konferencia. „Ambíciou fóra je, aby sme sa učili v bilaterálnom prístupe. Nech je to začiatok trvalej dynamiky medzi našimi krajinami,“ uviedol veľvyslanec.

Generálny tajomník služobného úradu Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Pavol Sýkorčin poukázal na fakt, že konferencia podčiarkla súčasné nadštandardné vzťahy medzi Slovenskom a Francúzskom. Pripomenul, že pre Slovensko je Francúzsko strategický partner. Našim záujmom je, aby výborná ekonomická a obchodná spolupráca sa prehlbovala aj o spoluprácu prinášajúcu pridanú hodnotu pre spoločnosť, práve prostredníctvom inteligentných smart riešení,“ uviedol P. Sýkorčin. Zároveň pripomenul príklad Francúzska v tejto oblasti, z ktorého môže Slovensko čerpať.

V úvode fóra vystúpil aj primátor hostiteľského mesta Bratislavy Ivo Nesrovnal. Poukázal na fakt, že hlavné mesto SR podporuje smart koncepcie v riešení každodenných problémov mesta i problémov, ktoré súvisia s urbárnou agendou, s ktorou sú v súčasnosti konfrontované metropoly a sídelné aglomerácie. „Smart riešenia zľavujú náklady a urýchľujú procesy, Bratislava ich podporuje vo všetkých oblastiach mestského života,“ uviedol I. Nesrovnal a spomenul konkrétne príklady v doprave či oblasti energetického hospodárstva, ale aj v znižovaní energetickej náročnosti budov či adaptácii na dôsledky zmeny klímy. Primátor Bratislavy pripomenul aj to, že smart riešenie, využívajúce multifunkcionalitu, chce mesto priniesť aj v prípade zmeny verejného osvetlenia.

Fórum Ville intelligente – Inteligentné mesto zorganizovalo Francúzske veľvyslanectvo na Slovensku a MZVaEZ SR v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR, Francúzsko-slovenskou obchodnou komorou a Francúzskym inštitútom na Slovensku. Na podujatí sa zúčastnili predstavitelia a experti zo samospráv, podnikov, startupov, klastrov, výskumných i univerzitných centier a urbanisti. Cieľom je zdieľať výsledky dobrej praxe a implementovaných či pripravovaných stratégií počas tematických okrúhlych stolov alebo počas vzájomných odborných osobných stretnutí. Svoje inteligentné riešenia predstavili aj zástupcovia súkromných spoločností.

 

M. Kaliňák: Pri smart riešeniach sa sústreďme na ich hodnoverný obsah

Pri zavádzaní smart riešení je potrebné sa sústrediť na konečných užívateľov výhod – obyvateľov miest a obcí. Na fóre Ville intelligente – inteligentné mesto v Bratislave to zdôraznil hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák. Význam smart riešení určuje podľa M. Kaliňáka ich hodnoverný obsah, v jeho ponímaní musí ísť o inovatívne, komplexné a trvalo udržateľné riešenia. Súhlasí, že smart riešenia môžu byť výrazným pomocníkom pri modernizácii miestnej samosprávy i zvyšovaní kvality jej obyvateľov. Za dôležité pokladá však to, ako k ich aplikácii budú samosprávy pristupovať. „Ak chceme zavádzať smart koncepcie, mali by sme vychádzať z osvedčených príkladov zo zahraničia i z preverených vlastných skúseností," zdôraznil hovorca ZMOS. Súčasne varoval pred aplikáciou riešení, ktorých dosah nie je známy, resp. takých riešení, ktoré sa síce ukazujú pozitívne, no nedávajú istotu trvalej udržateľnosti.

M. Kaliňák takisto upozornil, že v podmienkach Slovenska je potrebné hovoriť skôr o koncepcii smart regiónov ako smart cities vzhľadom na to, že z viac ako 2900 slovenských samospráv je iba 140 miest, pričom iba v desiatich z nich žije viac ako 50 000 obyvateľov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2016
S mestami musia rásť aj regióny
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo sa v dňoch 30. a 31. mája zúčastnil Fóra o mestskej agende a výjazdovej schôdze komisie pre kohéznu politiku a rozpočet EÚ Európskeho výboru regiónov v Amsterdame.
viac
22.05.2017
Na konferencii Metro ON LINE predstaví Atos víziu miest budúcnosti
Inteligentné mestá sa týkajú aj Slovenska. Spoločnosť Atos, líder v oblasti digitálnej transformácie, na konferencii Metro ON Line, ktorá sa koná od 24. do 26. mája, predstaví možnosti ako aj v bežných slovenských podmienkach vybudovať „smart city“.
viac
24.08.2017
Námestie slobody ožíva
Hlavné mesto pokračuje v revitalizácii Námestia slobody, ktoré bolo dlhodobo v dezolátnom stave. Po ukončení prvej etapy revitalizácie chceme na námestie vrátiť život. V piatok 25. augusta pozývame všetkých na podujatie Námestie slobody ožíva, ktoré sa uskutoční od 18. hodiny.
viac
26.11.2017
Silné mesto pre lepší život
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) organizuje v utorok (28. 11. 2017) v Žiline už 8. ročník Medzinárodnej konferencie životné prostredie miest s podtitulom Silné mesto pre lepší život.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %