Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.10.2016 11:49

Nový zriaďovateľ základnej školy v Lučenci


Základná škola s materskou školou na Námestí Kubínyiho v Lučenci.


Nemecko-slovenská spoločnosť prinesie skúsenosti, know-how i nové projekty.


Základná škola s materskou školou na Námestí Kubínyiho v Lučenci bude mať nového zriaďovateľa. Stane sa ním spoločnosť Deutsch - Slowakische Akademien (DSA). Zhodli sa na tom v utorok 25. októbra poslanci mestského zastupiteľstva, ktorí tak akceptovali jednohlasné odporúčanie Rady školy aj školskej komisie pri mestskom zastupiteľstve. Budova školy so zariadením a ďalším majetkom zostane aj po zmene zriaďovateľa vo vlastníctve mesta, novému zriaďovateľovi budú prenajaté. Štúdium v škole zostáva bezplatné.

Základná škola s materskou školou na Námestí Kubínyiho v Lučenci má dlhoročnú  tradíciu. Vznikla v roku 1890 a v súčasnosti má 290 žiakov a 90 detí v materskej škole. Ako vyhlásila po rokovaní poslancov primátorka Lučenca Alexandra Pivková, je rada, že ZŠ Kubínyiho získa novým zriaďovateľom modernejšie vzdelávanie pre svojich žiakov, skúsenosti zo zahraničia a nové projekty do vzdelávacieho procesu. Základná škola získa takouto formou konkurenčnú výhodu v meste.

Predseda Predstavenstva spoločnosti DSA Marek Nikel prisľúbil, že jej záujmom bude prevádzkovať školu za širokej všeobecnej podpory, to znamená v spolupráci s mestom, regiónom i miestnymi podnikateľmi. Ako nový zriaďovateľ DSA hodlá posilniť technické zameranie výučby vo väzbe na prax a duálne vzdelávanie. Plánuje tiež rozšíriť výučbu v nemeckom jazyku. Nepôjde však o klasické bilingválne štúdium a aj naďalej zostane zachovaný doterajší rozsah výučby prioritného jazyka anglického. DSA je pripravená využívať pri výučbe jazykov skúsenosti a know-how materskej nemeckej spoločnosti, vrátane najmodernejších metód štúdia formou e-learningu a distance learningu, čiže vzdelávaniu uskutočňovanému prostredníctvom počítačových sietí – internetu a intranetu.

Marek Nikel avizoval aj podporu športových aktivít. V tejto súvislosti by mohla základná škola spolupracovať so športovými klubmi v Nemecku. Nový zriaďovateľ taktiež ponúkne žiakom ZŠ možnosť stáží a exkurzií v partnerských školách a odborných strediskách v Nemecku i na Slovensku.

Deutsch – Slowakische Akademien je dcérskou spoločnosťou združenia Europäische Bildungswerk für Beruf und Gesellschaft – EBG (Európske vzdelávacie centrum pre povolanie a spoločnosť) so sídlom v Magdeburgu, ktoré od roku 1990 pôsobí vo viacerých spolkových krajinách. V súčasnosti má v Nemecku 36 stredných odborných škôl a odborných stredísk, vrátane viacerých centier pre rekvalifikáciu nezamestnaných. DSA má na Slovensku zriaďovateľské kompetencie na Strednej odbornej škole v Trebišove a na Strednej odbornej škole polytechnickej v Trnave a prevádzkuje aj Základnú školu Rozkvet v Považskej Bystrici ako aj Základnú školu na Mukačevskej ulici v Prešove.

V týchto školách zaviedla spoločnosť DSA, ako ich nový zriaďovateľ, viaceré novinky. Ako avizovala, snaží sa posilňovať nielen prvky systému duálneho vzdelávania, ale aj študijné prostredie, ktoré simuluje čo najviac reálne podmienky v podnikoch. Využíva pritom skúsenosti materskej nemeckej spoločnosti. Na trebišovskej Súkromnej strednej odbornej škole DSA preto otvorili v tomto školskom roku nový štvorročný študijný odbor technik, vodár, vodohospodár. Stalo sa tak na základe dohody so Slovenským  vodohospodárskym podnikom, v ktorom budú mať študenti zabezpečenú praktickú časť výučby. S pomocou materskej spoločnosti DSA - Združenia EBG,  vybavila tiež trebišovská škola dielne novým strojovým zariadením a rekonštruovala zároveň prednú časti budovy. Rozšíriť duálne vzdelávanie sa usiluje aj trnavská Súkromná stredná odborná škola polytechnická DSA. Obe tiež plánujú rozbehnúť vo svojich priestoroch, na základe nemeckých skúseností,  na prax orientovanú rekvalifikáciu nezamestnaných.

Autor: (r)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.04.2016
Marek Nikel: Nevyberáme školné a ponúkame pridanú hodnotu
Pridanou hodnotou školy sú popri vedomostiach a príjemnom prostredí aj zručnosti, kvalitná jazyková príprava a každá ďalšia aktivita, pri ktorej žiaci nesledujú hodinky a nečakajú na školský zvonček.
viac
19.12.2017
Zlučovanie základných škôl s materskými bude v Trnave pokračovať
Prvé zlučovanie základných škôl s materskými sa uskutočnilo v Trnave ešte v roku 2013. V procese zlučovania bude Mesto Trnava pokračovať od 1. februára 2018.
viac
12.09.2020
Zdenko Krajčír: Problém základnej školy v Rokycanoch treba uviesť na pravú mieru
Združenie miest a obcí Slovenska reaguje na situáciu v súvislosti so Základnou školou v obci Rokycany.
viac
13.09.2022
B. Bystrica pokračuje v rekonštrukcii a modernizácii školských zariadení
V novom školskom roku bolo do materských škôl (MŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta prijatých 2246 detí. Do mestských základných škôl (ZŠ) nastúpilo 6091 slovenských žiakov a 102 ukrajinských. Informovala o tom Dominika Adamovičová, hovorkyňa banskobystrického primátora.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %