Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
29.10.2019 01:15

Zvýšenie poplatku za odpad o šesť eur podľa riaditeľa TS stačiť nebude


Ilustračná snímka, zdroj: odzakladov.sk


Zvýšenie miestnych daní a poplatkov za komunálny odpad schválili humenskí poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) prijatím všeobecne záväzného nariadenia na svojom zasadnutí v stredu 23. októbra.


Poplatok za vývoz a likvidáciu komunálneho odpadu sa má z doterajších 13,51 eura za osobu a rok zvýšiť na 19,50 eura. Podľa riaditeľa Technických služieb (TS) mesta Humenné Milana Kuruca zvýšenie o šesť eur náklady na zvoz a likvidáciu komunálneho odpadu nepokryje.       

Na zasadnutí MsZ Kuruc opakovane uviedol, že situácia s mierou separovanosti odpadu, od ktorej závisí aj cena za ukladanie komunálneho odpadu na skládku, je v Humennom zlá. Kým v roku 2018 mesto vytriedilo približne 44 percent komunálneho odpadu, na MsZ vyjadril Kuruc podozrenie, že v aktuálnom roku Humenné nedosiahne ani hranicu 40 percent. "Ja už ani neviem, ako ďalej ľuďom vysvetľovať alebo ako kričať. HNTV, týždenníky, humenské oficiálne stránky, naše stránky vyzývame, apelujeme, prosíme. Je to zlé. Buďme pripravení na oveľa horšie varianty," uviedol Kuruc.

Podľa nariadenia vlády, ktorým sa ustanovuje výška sadzieb poplatkov za uloženie odpadov, ktoré je v platnosti od 1. januára, sa cena za jednu tonu na skládke uloženého odpadu pri miere separovanosti od 40 do 50 percent zvýši v roku 2020 zo siedmich eur platných v aktuálnom roku na 12 eur. Pri nižšej miere separovania sadzba predstavuje 13 eur na tonu. I preto Kuruc navrhoval zvýšenie poplatkov za komunálny odpad na sumu 22,52 eura. Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) však navrhovanú sumu znížilo o tri eurá. Pri jeho schvaľovaní tiež poslanci odobrili i pozmeňujúci návrh poslanca Andreja Baču, na základe ktorého by mali mať obyvatelia nad 62 rokov na poplatkoch za komunálny odpad 50-percentnú úľavu. Podľa Kuruca sú to však práve obyvatelia v staršom veku, ktorým robí separácia domáceho odpadu problém.       

S pozmeneným znením VZN sa nestotožnil ani primátor mesta Miloš Meričko. "Úľava pre dôchodcov nad 62 rokov vo výške 50 percent pri týchto daniach je absolútnym nepochopením toho, že by to bolo spravodlivé a nediskriminačné. Ja si neviem predstaviť, že by som sa mohol pozrieť teraz do očí matke samoživiteľke s tromi, štyrmi deťmi, ktorá má problém zaplatiť nájomné za byt," uviedol v tejto súvislosti pre TASR s tým, že si je vedomý sociálnej situácie dôchodcov s nižšími dôchodkami, mesto však podľa jeho slov tejto skupine obyvateľov rôzne druhy benefitov poskytuje už v súčasnosti. O možnosti vetovať prijaté VZN sa chce poradiť s právnikom.       

V súvislosti s poplatkami za likvidáciu komunálneho odpadu tiež Kuruc poukázal na skutočnosť, že mesto z vlastných zdrojov v minulom roku, či už priamo alebo z vlastných zdrojov TS, spolufinancovalo nakladanie s odpadom sumou 86.850 eur, čo je v rozpore so zákonom o odpadoch. Ten stanovuje, že samospráva môže na nakladanie s odpadmi použiť iba príjmy získané z poplatkov na to určených. Podľa zástupkyne primátora mesta Márie Cehelskej eviduje mesto dlh na poplatkoch za komunálny odpad vo výške 234 000 eur.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.07.2017
V boji proti skládkovaniu pomôžu podľa analytikov vyššie poplatky
Na Slovensku sa napriek rozsiahlej výstavbe infraštruktúry triedenia a zhodnocovania komunálny odpad recykluje málo. Väčšina preto končí na skládkach. Na zmenu situácie treba podľa vládnych analytikov využiť viaceré opatrenia.
viac
19.06.2020
Porastú ceny za odvoz odpadov? Riešením je dôsledné separovanie
Mestá a obce budú pravdepodobne od budúceho roka opäť zvyšovať ceny za odvoz komunálneho odpadu. Samosprávy pritom majú možnosť, ako poplatky nezvyšovať – stačí začať dôkladne separovať odpad, ktorý končí v smetných nádobách.
viac
04.11.2020
Príjmy z poplatkov za uloženie odpadu by sa mali prerozdeľovať po novom
Vytvoriť by sa mala nová skupina obcí, ktorá by mohla získať príspevok z Environmentálneho fondu a použila by ho na zabezpečenie triedeného zberu a zhodnotenie bioodpadu z domácností.
viac
01.02.2021
Nový systém zberu komunálneho odpadu v Trebišove zvýhodňuje separovanie
Mesto Trebišov od začiatku roka zaviedlo množstvový zber zmesového komunálneho odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %