Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
28.09.2016 01:00

ŽSK dostavia ďalšiu časť cyklotrasy BikeKia, ktorá spája dva hrady


Cyklisti na úseku v areáli Žilinského klubu vodákov na cyklotrase BikeKIA v Žiline. Snímka zdroj: (tasr).


Zmluvu o poskytnutí grantu na dostavbu ďalšieho úseku cyklotrasy BikeKia, ktorá spája hrady Budatín a Strečno, v pondelok (26. 9.) podpísali podpredseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Jozef Štrba a správca Nadácie Kia Motors Slovakia Dušan Dvořák.


Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková. "Cyklisti sa môžu tešiť na 1,8 kilometra nového povrchu medzi výjazdom na Budatínsky most a lávkou pri biokoridore. Už o pár dní začneme s prácami a po skončení bude mať BikeKia 3,8 kilometra vyasfaltovaného povrchu, z čoho 3,4 kilometra bude súvislý asfaltový chodník," povedal podpredseda ŽSK.      

ŽSK schválil v rozpočte na dostavbu trasy 106 000 eur, zvyšných 50 000 eur financuje partner cyklotrasy, automobilka Kia prostredníctvom Nadácie Kia Motors Slovakia. "Výstavba cyklotrasy BikeKia patrí medzi naše dlhodobé projekty v oblasti firemnej filantropie už od roku 2012. Cyklistika naberá na Slovensku na popularite, preto veríme, že nový vybudovaný úsek pritiahne ďalších priaznivcov jazdy na bicykli. Prepojenie hradov Budatín a Strečno popri rieke Váh poskytuje naozaj príjemné prostredie na relax pre všetky vekové kategórie návštevníkov mesta Žilina a jeho okolia," uviedol po podpise zmluvy správca nadácie Dušan Dvořák.      

ŽSK sa počas piatich rokov spravovania cyklotrasy BikeKia podarilo aj s podporou spoločnosti Kia Motors Slovakia okrem nového povrchu osadiť i cykloturistické značenie, drobnú architektúru, vybudovať lávku cez biokoridor a nainštalovať cyklosčítač. "Celkovo sme do cyklotrasy zatiaľ investovali viac ako 550 000 eur," doplnil podpredseda ŽSK.      

Podotkol, že o popularite cyklotrasy hovoria aj údaje o počte cyklistov, ktoré kraj získava zo sčítača umiestneného na lávke cez biokoridor. "Od začiatku tohto roka prešlo po cyklotrase 52 000 cyklistov. Je to skvelá trasa a vďaka vyasfaltovaným úsekom ju využívajú aj korčuliari a mamičky s kočíkmi," informoval Štrba.      

Vedúca oddelenia cestovného ruchu Úradu ŽSK Barbora Zigová upozornila, že počas blížiacich sa stavebných prác by mali cyklisti zvýšiť ostražitosť a ohľaduplnosť. "Prosíme všetkých, aby jazdili na začiatku trasy od sútoku riek Váh a Kysuca opatrne a rešpektovali stavebnú techniku," uzavrela Zigová.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.10.2016
Cyklisti uviedli do života nový úsek BikeKie
Župný cyklochodník BikeKia má opäť nový vyasfaltovaný úsek. Ďalšie takmer dva kilometre medzi výjazdom na Budatínsky most a lávkou pri biokoridore upravil Žilinský kraj aj vďaka podpore a spolupráci s Nadáciou Kia Motors Slovakia v celkovej hodnote 156 000 eur.
viac
19.09.2017
Z grantového programu Šariš ľuďom rozdelia na projekty 16 000 eur
Projekty, ktoré podporujú rozvoj cestovného ruchu v Prešovskom kraji a pomáhajú revitalizovať symboly kraja, majú šancu získať finančnú podporu v rámci grantového programu Šariš ľuďom od Pivovarov Topvar prostredníctvom Komunitnej nadácie Veľký Šariš.
viac
18.09.2018
TTSK podporí cyklotrasy na Záhorí sumou 81 000 eur
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) podporil samosprávy v okresoch Senica a Skalica celkovou sumou 81 000 eur na obstaranie projektovej dokumentácie pre vznik nových cyklochodníkov v dĺžke približne 24 kilometrov. Informovala o tom riaditeľka odboru financií TTSK Anna Mierna.
viac
07.07.2020
V L. Mikuláši pribudne ďalší úsek vnútromestskej cyklotrasy
Mesto Liptovský Mikuláš plánuje v budúcom roku vybudovať ďalší úsek vnútromestskej cyklotrasy v dĺžke takmer pol kilometra. Na stavebné práce získala radnica 88 000 eur z externých zdrojov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %