Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
29.09.2021 01:20

Žilinská župa spustila novú webstránku hrajzakraj.sk


Ilustračná snímka: ŽSK


Cieľom je čo najefektívnejšie využívať dostupné zdroje z Európskej únie, tak, aby investície do regiónov boli zmysluplné a mali dlhodobý a udržateľný efekt.


Verejnosť môže nechať svoj odkaz či námet: Aký chcete kraj v roku 2030? na webe https://www.hrajzakraj.sk/. Stránka informuje o procese tvorby aktuálneho Programu hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja Žilinského kraja v oblasti infraštruktúry, vzdelávania, podnikateľského prostredia, kultúry či životného prostredia, pričom nastavuje nielen stratégiu, ale aj nástroje a projekty na dosiahnutie cieľov. Ovplyvní čerpanie eurofondov v novom programovom období, keďže obsahuje priority, ktoré sa budú s pomocou európskych peňazí realizovať. „Chceme, aby pripravený plán bol našou spoločnou víziou kraja, kde chceme žiť, zapájame preto do tejto diskusie nielen odborníkov, ale i verejnosť, “ povedala Erika Jurinová.

Dokument vzniká participatívne, v spolupráci s odborníkmi na kľúčové oblasti rozvoja, zástupcami samospráv, regiónov, neziskových organizácií či podnikateľov. Na stránke môžete sledovať samotný proces prípavy, prácu tematických i územných pracovných skupín, novinky a pripravované aktivity, ako aj zásobník pre zber projektových zámerov v novom programovom období. Župa v procese komunikácie so zainteresovanými subjektami spolupracuje aj s odborníkmi z Úradu splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti. Obyvatelia župy môžu svoje podnety diskutovať aj prostredníctvom facebooku @HrajZAkraj,ale aj ďalšími formami - vyplnením dotazníkov či zapojením sa do online debát.

Už v tejto fáze prípravy strategického dokumentu sú známe prvé kľúčové zistenia o jednotlivých regiónoch Žilinského kraja, ktoré viac napovedajú o demografii, infraštruktúre, inžinierskych sieťach, potenciáli cestovného ruchu či kvalite životného prostredia, https://www.hrajzakraj.sk/wp-content/uploads/2021/09/ZILINSKY-KRAJ-KLUCOVE-ZISTENIA-1.pdf.

Program hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja Žilinského kraja vzniká v rámci projektu Inteligentný a lepší Žilinský samsoprávny kraj, ktorý je financovaný z prostriedkov Európskeho sociálneho fondu v rámci operačného programu Efektívna verejná správa.

Autor: (ts-ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2016
M. Šefčovič predstavil novú stratégiu vesmírnej politiky EÚ
Európska komisia (EK) považuje vesmírnu politiku za strategický sektor ekonomického rozvoja EÚ. V rámci prezentácie novej Vesmírnej stratégie pre Európu to v stredu (26. 10.) uviedol podpredseda EK zodpovedný za Energetickú úniu Maroš Šefčovič, ktorý má na starosti koordináciu vesmírnej politiky EÚ.
viac
24.05.2017
Projekt vykurovania Trebišova biomasou zaujal Európsku komisiu
Rekonštrukcia centrálneho systému vykurovania v Trebišove s využitím obnoviteľných zdrojov sa stala finalistom celoeurópskej súťaže energetických projektov, ktorú každoročne vyhlasuje Európska komisia.
viac
20.08.2020
Otvorenejšiu vedu bude reprezentovať národná stratégia
Otvorený prístup k vedeckým dátam či lepšia infraštruktúra, aj to sú ciele pripravovanej Národnej stratégie pre otvorenú vedu. Informoval o tom odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.
viac
23.09.2020
Revidovaný OP Ľudské zdroje
Pre súčasných a potenciálnych žiadateľov a príjemcov z Operačného programu (OP) Ľudské zdroje dávame do pozornosti revíziu Operačného programu Ľudské zdroje schválenú vykonávacím rozhodnutím Komisie z 11.9.2020.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %