Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
21.04.2023 08:25

Z Tatranských Zrubov do Nového Smokovca vedie nová cyklotrasa


Snímka zdroj: (protatry.sk).


Z Tatranských Zrubov do Nového Smokovca vo Vysokých Tatrách vedie nový cyklistický chodník.


Manažér kancelárie Miestnej akčnej skupiny (MAS) Pro Tatry Ladislav Sisák informoval, že na projekt sa im podarilo získať dotáciu 42 000 eur z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) a celkové náklady aj so spolufinancovaním mesta presiahli 75 000 eur.

"Pracovníci radnice sa výzvy chopili veľmi dobre, stihli termíny a vzniklo tak pekné a funkčné dielo," skonštatoval Sisák. Cyklochodník začali využívať ľudia od prvej chvíle, ako ho stavbári koncom marca dokončili. Okrem cyklistov sú to aj bežci, turisti či žiaci materskej školy v Novom Smokovci. Chodník podľa viceprimátorky mesta Alžbety Nedorostovej obľubujú aj dôchodcovia a rodiny s deťmi. "Tu pomáha jeho trojmetrová šírka, ktorú možno označiť za nadštandardnú. V zime zase poslúži na beh na lyžiach," dodala.

Investičný pracovník mesta Tibor Tarbaj doplnil, že ide o združenú komunikáciu pre cyklistov a chodcov. Jej dĺžka je takmer 1200 metrov. "Približne kilometer z nej má štrkový povrch, zvyšok od čerpacej stanice po železničnú zastávku Sibír zase asfaltový," priblížil. V Novom Smokovci pribudli tiež štyri stojany na bicykle a tri lavičky.

Sisák dodal, že cieľom chodníka je podporiť integráciu viacerých druhov dopravy, keďže sa začína pri autobusovej a električkovej zastávke v Tatranských Zruboch a v Novom Smokovci taktiež končí pri stanovištiach hromadnej dopravy. Bližšie informácie nájdu záujemcovia na webovej stránke MAS. Benefitom tejto trasy je podľa Sisáka prírodná scenéria, výhľad na Slavkovský štít i rastúci les. "Trasa je pekný a nerušivý technický prvok v tomto prostredí," zhodnotil. Aj z tohto dôvodu vybrali pre prevažnú časť cyklochodníka prírodný povrch cyklotrasy a nie asfaltový.

Na jeseň minulého roka pritom otvárali vo Vysokých Tatrách aj 8,7 kilometra dlhý úsek z Tatranskej Kotliny do Tatranskej Lomnice a v budovaní cyklotrás chcú pokračovať. "V gescii MAS v nastupujúcom programovacom období, žiaľ, končí program IROP, ktorý obsahoval výzvy, podporujúce stavbu cyklotrás. Program rozvoja vidieka, žiaľ, priamu dotačnú podporu cyklotrás neobsahujú. Podporujú ju však iné dotačné schémy, napríklad cezhraničný Interreg či program Prešovského samosprávneho kraja," priblížil Sisák možnosti čerpania externých zdrojov na výstavbu ďalších chodníkov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.05.2016
V Starom Smokovci otvoria Tricklandiu
Tricklandia je slovenský projekt založený na trick arte, umení optických ilúzií, ktorý ponúka zábavnú galériu rodinného typu. Jej súčasťou je aj zrkadlové bludisko.
viac
11.07.2016
Nitra môže získať z fondov Európskej únie desiatky miliónov eur
Mesto Nitra má šancu získať do roku 2020 desiatky miliónov eur z fondov Európskej únie. Radnica už začala s prípravou projektov, na ktoré môže v rámci súčasného programového obdobia získať z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) sumu 50 miliónov eur.
viac
07.11.2016
Vysoké Tatry ponúkajú zaujímavé túry aj počas zimnej uzávery chodníkov
Zimná uzávera turistických chodníkov Vo Vysokých Tatrách platí od 1. novembra do 15. júna 2017. Časť chodníkov je pre turistov uzavretá z dôvodu ochrany prírody, najmä kamzíkov a švišťov vrchovských tatranských.
viac
26.10.2022
Tatranskú Kotlinu a Tatranskú Lomnicu spája nová cyklotrasa
Vo Vysokých Tatrách ukončili výstavbu cyklotrasy, spája Tatranskú Lomnicu a Tatranskú Kotlinu. Nový chodník má dĺžku takmer deväť kilometrov, je široký tri metre a jeho výstavba trvala takmer dva roky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %