Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.02.2023 04:00

Vrbové: Vydali Benovskianu, encyklopédiu o grófovi Beňovskom


Snímka: (TASR)


Rozsiahlu, 500-stranovú encyklopédiu venovanú slávnemu cestovateľovi, dobrodruhovi, vojakovi a kráľovi na Madagaskare Móricovi Beňovskému vydali v jeho rodnom meste Vrbové. Benovskiana je výsledkom dlhoročnej práce autorov Ľubomíra Bosáka a Patrika Kýšku.


Publikácia je ich príspevkom k pripomenutiu 275. výročia narodenia a 235. výročia smrti Beňovského.       

Bohato ilustrovanú knihu vďaka grafickej úprave Barbary Neumannovej uviedli vo štvrtok (2. 2.) za účasti zástupcov mesta, kultúrnych inštitúcií i mnohých fanúšikov vrbovského rodáka. Medzi nimi boli aj členovia Združenia Mórica Beňovského, ktorí predstavili čerstvý dokument, ktorým mapovali Beňovského stopy na Madagaskare.      

"Pri práci na publikáciách, ktoré sme v priebehu rokov o Beňovskom pripravovali, vznikol postupne rozsiahly poznámkový aparát, tak sme sa rozhodli zosumarizovať ho do samostatnej publikácie," uviedol pre TASR Kýška. Zostavovať lexikón o jednotlivcoch nie je podľa nich na rozdiel od zahraničia v našich končinách zvykom. No Beňovský je, ako uvádzajú, "osobnosť taká mnohostranná, mnohovrstevná i zahalená rúškom tajomstva", že sa im tento formát zdal prináležiaci. "Vznikol a stále vzniká o ňom v mnohých jazykoch rad kníh, fakty v nich sa často nezhodujú. O určitý chaos v informáciách sa pričinil aj on sám. Vo svojom strastiplnom živote neraz taktizoval, neuvádzal správne údaje a tiež veci rád prikrášľoval a zveličoval," konštatovali autori Benovskiany.       

Zahrnuli do nej heslá týkajúce sa Beňovského, osobností, ktoré s ním boli v kontakte alebo mali vplyv na jeho život, miesta, pamiatky, literatúru, ale dočítať sa možno napríklad aj o vydaných známkach či medailách. Ako prvé heslo pod písmenom A je informácia o znalcovi histórie Lambertovi van der Aalsvoortovi, na prvej strane je aj heslo Jozef Adamovič, herec, ktorý Beňovského stvárnil v seriáli Vivat, Beňovský! a bol tiež predobrazom sochy Beňovského stojacej na vrbovskom námestí.       

Čitateľ sa dozvie, že historické bádanie o grófovi má oficiálny názov beňovskológia, rozsiahle heslo je venované jeho národnosti, či to, že prvou slovenskou inscenáciou v roku 1869 v trnavskom divadle bola hra Gróf Beňovský, kde účinkoval aj Svetozár Hurban Vajanský. Záverečným heslom je Žvanec, ide o ukrajinskú dedinu, kde Beňovský pod menom Hladík krátky čas pôsobil na miestnom hrade. Lexikón je súčasne registrom k slovenskému vydaniu Beňovského pamätí z roku 2006. "Už teraz vieme, že by neuškodilo aj doplnené vydanie," povedal pri uvedení knihy Bosák, ktorý je považovaný na Slovensku za najlepšieho znalca problematiky.       

Bosák i Kýška sú držiteľmi ocenenia Beňovského glóbus, ktoré mesto udeľuje tým, ktorí sa zaslúžia o propagáciu osobnosti Matúša Mórica Michala Františka Serafína Augusta Beňovského (1746 - 1786) i samotného mesta Vrbové. Vydanie publikácie podporil Trnavský samosprávny kraj.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2018
Každé nové dieťa dostane od radnice svoj strom
Vo Vrbovom už tri roky dostávajú noví občania do daru od mesta svoj vlastný strom. Dievčatkám pri spoločnom privítaní do života na radnici darujú listnaté a chlapcom ihličnaté stromčeky. Rodičia ich spolu zasadia, označia menom svojho dieťatka a potom sledujú, ako rastie ich potomok i jeho strom.
viac
10.07.2018
Nové Zámky budú mať vlastnú eurobankovku s motívom Hlavného námestia
Mesto Nové Zámky bude mať svoju vlastnú eurobankovku. Ústredným grafickým motívom bude obrázok novozámockého Hlavného námestia, autorom grafického návrhu je Peter Kopaj.
viac
21.11.2020
Tradičná slovenská modrotlač na poštovej známke
Slovenská pošta vydala poštovú známku „Vianoce 2020: Tradičná slovenská modrotlač“ so špecifickým symbolom T2 50g. Toto označenie zodpovedá cene 65 centov.
viac
13.09.2023
Letná cestovateľská súťaž pre rodiny s deťmi vyvrcholí na hrade Šariš
Verejnosť sa v nedeľu (17. 9.) symbolicky rozlúči s letnou turistickou sezónou v Prešovskom kraji. Trojdňové podujatie na hrade Šariš v tento deň vyvrcholí stretnutím rodín s deťmi, ktoré počas leta cestovali po kraji s legendami v rámci súťaže Legendarium.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %