Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
12.10.2019 01:25

Vo Vyšnom Kazimíre oslávili novú požiarnu zbrojnicu aj tradičnou zabíjačkou


Slávnostné otvorenie novej požiarnej zbrojnice.


V obci Vyšný Kazimír 29.septembra 2019 už od rána rozvoniavali zabíjačkové jedlá, ktoré pripravil skúsený mäsiar. Zároveň v tento deň sa konala posviacka a slávnostné odovzdávanie požiarnej zbrojnice do užívania členom DHZ v obci.


V rámci výzvy Ministerstva vnútra SR na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie zo štátneho rozpočtu "Podpora zvýšenia ochrany pred požiarmi prostredníctvom výstavby, rekonštrukcie a modernizácie stavieb a opravy budov, nadobudnutie budov na účel hasičských staníc a hasičských zbrojníc" vypracovala obec projekt na rekonštrukciu požiarnej zbrojnice. V rámci už spomínanej výzvy obec získala 30 000 €,  z MF SR dotáciu podľa § 2 Výnosu č. 26825/2005-441 - 9 500 €, na základe uznesenia vlády SR 10 000 €. Obec z vlastných zdrojov financovala rekonštrukciu vo výške 2 000 €.  Slávnostný akt odovzdania zahájil starosta obce Bc. Michal Duda. Medzi prítomnými hosťami boli Pavol Ceľuch prezident DPO SR, Ing. Zuzana Bochová predsedníčka Územného výboru Dobrovoľnej požiarnej ochrany vo Vranove nad Topľou , Ján Šopiak tajomník územného výboru DPO SR Vranov nad Topľou, Ing. Jozef Ondrej riaditeľ Hasičského a záchranné zboru vo Vranove nad Topľou, Ing. Daniel Lorinc predseda ZMO VR, poslanci obecného zastupiteľstva, členovia DHZ vo Vyšnom Kazimíri na čele s predsedom Jakubom Hudákom a družobných dobrovoľných hasičských zborov. Po slávnostnom akte prestrihnutia pásky, miestny duchovný PaedDr. Marcel Iľko vysvätil priestory požiarnej zbrojnice. Rekonštrukciou pôvodnej požiarnej zbrojnice vznikla moderná stavba slúžiaca Dobrovoľnému hasičskému zboru obce Vyšný Kazimír na plnenie úloh v prospech všetkých občanov obce.

 

Po odovzdaní požiarnej zbrojnice do užívania, bola zahájená súťaž vo varení kotlíkového gulášu, ktorej sa zúčastnilo 10 družstiev. Všetci účastníci osláv obce si mohli pochutnať na zabíjačkových špecialitách a občerstviť sa pivom alebo kofolou. Aj deti si prišli na svoje, keďže animátorky pre nich pripravili množstvo zaujímavých súťaží. K dobrej nálade prispeli aj Vranovskí heligonkári a folklórna skupina Konopianka, ktorí okrem vystúpenia navštívili aj každé súťažiace družstvo. V kultúrnom programe sa ďalej predstavil mládežnícky folklórny súbor Ondalík z Ďapaloviec a o dobrú náladu sa postarali Štramáci z Jasenova. Medzi kultúrnym programom členovia DHZ prezentovali hasičský zásah. O 17.00 hod. bol päťčlennou porotou vyhodnotený najlepší guláš.

1. miesto Urbárska, lesná a pasienková spoločnosť Pozemkové spoločenstvo Vyšný Kazimír

2. miesto Dobrovoľný hasičský zbor Sedliská

3. miesto Chatári z obce Vyšný Kazimír

Návštevníci osláv mali možnosť oddýchnuť si, zabaviť sa, ochutnať dobre rozvoňajúci guláš a tradičné zabíjačkové špeciality ako klobásky, jaternice, oškvarky, plnená mäsá, huspeninu, chlieb s bravčovou masťou aj mnoho ďalších dobrôt.

 

 

 

Autor: Bc. Michal Duda, starosta obce


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2016
Slávnostne požehnali novú hasičskú zástavu
Významné postavenie dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) a jeho dôležitosť pre obec si občania obce Veľké Kostoľany pripomenuli v nedeľu 8. mája 2016 hasičskou slávnosťou žehnania novej hasičskej zástavy a novej hasičskej techniky.
viac
07.06.2017
Snina pri príležitosti výročia predstaví vlastnú mincu i pieseň
Sninská samospráva sa pri príležitosti 700. výročia prvej písomnej zmienky o meste rozhodla pripraviť pre svojich obyvateľov možnosť vyraziť si vlastnú mincu. Mesto bude zároveň reprezentovať aj nová pieseň. Obe zaujímavosti predstaví verejnosti už tento piatok (9. 6.).
viac
28.04.2021
Župa vybudovala cyklotrasu medzi kompou Kyselica a obcou Báč
V utorok 27. apríla 2021 sa uskutočnila záverečná konferencia projektu „SacraVelo – Sieť cezhraničných pútnických cyklotrás v okolí Dunaja“, ktorý bol realizovaný v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko a spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.
viac
08.10.2021
Oslavy Dňa obce v Devínskej Novej Vsi
V dňoch 9. a 10. októbra 2021 sa v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves uskutočnia oslavy Dňa obce pri príležitosti 570. výročia prvej písomnej zmienky o Devínskej Novej Vsi. Devínska Nová Ves pripravila bohatý kultúrny program plný symbolov a historických odkazov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %