Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
17.12.2021 03:20

Vedci sa zamerali na tradičné vianočné pranostiky v regióne Západných Tatier


Ilustračná snímka.


Martin na bielom koni s prvým snehom na Liptove mešká, katarínska pranostika sa za posledných 33 rokov potvrdila 21-krát.


Aj tieto poznatky priniesli vedci z Ústavu hydrológie Slovenskej akadémie vied (SAV), ktorí sa pozreli na to, ako sa dve zimné pranostiky v uplynulých troch dekádach naplnili v regióne Západných Tatier. Informovala o tom hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.

Moderné technológie nám umožňujú veľmi presné predpovede počasia a vďaka mobilným aplikáciám si môžeme aktuálne meteorologické informácie skontrolovať prakticky kedykoľvek. Naši predkovia však mohli počasie v minulosti predpovedať jedine na základe predchádzajúceho dlhoročného pozorovania. Vďaka tomu vznikali ľudové pranostiky. Hydrológov zo SAV zaujímalo, či sa aj v dobe prebiehajúcej klimatickej krízy môžeme spoľahnúť na úsudok a dlhoročné skúsenosti našich predkov.

Výskumníci si na overenie vybrali pranostiky Martin na bielom koni a Katarína na blate, Vianoce na ľade (prípadne naopak) a analyzovali ich na základe dát, ktoré posledných 33 rokov zaznamenávala meteorologická stanica nad obcou Jalovec v okrese Liptovský Mikuláš vo výške 800 metrov nad morom. "Použili sme údaje o priemernej dennej teplote vzduchu, dennom zrážkovom úhrne a dennú potencionálnu evapotranspiráciu. Analýzu a spracovanie výsledkov nám pomohol urýchliť distribuovaný zrážkovo-odtokový model MikeShe, ktorým sme simulovali vodnú hodnotu snehu v mieste meteorologickej stanice," vysvetlil postup práce Michal Danko z Výskumnej základne pre horskú hydrológiu Ústavu hydrológie SAV v Liptovskom Mikuláši.

Z údajov vyplýva, že za sledované obdobie 33 rokov snežilo na Liptove presne na Martina (11. 11.) iba štyrikrát. "Ak má Martin na bielom koni predstavovať prvé sneženie po jeseni, podľa našich údajov prichádzal prvý sneh na Liptov s oneskorením, v priemere až 20. novembra na Félixa," skonštatoval hydrológ a dodal, že prvý sneh sa v regióne Západných Tatier oneskoril aj v tomto roku, "na bielom koni pricválal" až Kornel (26. 11.).

Prvý sneh vydrží v priemere len jeden až dva týždne, pretože ho ovplyvňuje takzvané "predvianočné oteplenie". Súvislá snehová pokrývka z novembra sa do konca zimnej sezóny na Liptove udržala len v rokoch 1988, 2001, 2004 a 2005.

Vedci v súvislosti s katarínskou pranostikou porovnali aj dátumy 25. novembra a 24. decembra. "Vianoce na blate sme zažili za sledované obdobie 14-krát. Krajšie zasnežené sviatky sme v tomto regióne mali zvyšných 19-krát," spresnil Michal Danko, ktorý dodal, že na základe spracovaných údajov sa pranostika v jednom alebo v druhom variante potvrdila na 64 percent. Ako dodal, v roku 2021 bola Katarína na meteorologickej stanici na blate. "Najbližšia predpoveď počasia Slovenského hydrometeorologického ústavu pre liptovský región predpovedá na Vianoce sneženie a teplotu vzduchu pod nulou. Pranostika na tento rok by sa teda mohla opäť potvrdiť," nádeja sa vedec.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2020
Učitelia fyziky sa môžu aj v tomto roku dostať do CERN-u
Učitelia fyziky základných a stredných škôl sa aj v tomto školskom roku môžu prihlásiť na študijný pobyt Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN) pri Ženeve, ktorý sa uskutoční 13. – 21. júna. Registrovať sa je potrebné do 31. marca.
viac
14.03.2020
Vedci sa zaoberajú inváznymi rastlinami a ochranou prírodného bohatstva
Vedci z Botanického ústavu Centra biológie rastlín a biodiverzity Slovenskej akadémie vied (SAV) riešia viacero projektov zameraných na výskum inváznych rastlín na Slovensku a v zahraničí.
viac
02.06.2020
SAV má historicky najväčšiu dôveryhodnosť u obyvateľov
Slovenská akadémia vied (SAV) má historicky najväčšiu dôveryhodnosť u obyvateľov, dôveruje jej 74 percent opýtaných, čo je najviac zo všetkých pozorovaných inštitúcií.
viac
01.03.2021
Začal sa európsky projekt o diskriminácii Rómov
Vedci z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie Slovenskej akadémie vied (SAV) sa stali súčasťou medzinárodného projektu DG Justice Engage. Jeho cieľom je podporiť aktivizmus a angažovanosť Rómov a mobilizovať nerómov ako spojencov v prospech spoločenskej zmeny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %