Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
09.05.2022 09:30

V ovzduší z alergénov naďalej dominuje breza, striedať ju bude peľ tráv


Ilustračná snímka.


Na celom území Slovenska je najsilnejším a najvýznamnejším alergénom naďalej breza. Tú v priebehu pár týždňov vystrieda peľ tráv, ktorý bude na dlhé obdobie najsilnejším alergénom v ovzduší.


Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Peľ brezy sa v uplynulom týždni v dôsledku činnosti vetra vyskytoval i v regiónoch, kde breza už odkvitla. V ovzduší okrem nej dominoval aj peľ hrabu, duba a buka. "Peľ drevín z čeľade cyprusovité-tisovité vo vyšších koncentráciách zachytili monitorovacie stanice v Banskej Bystrici a Žiline. Tento záchyt je spojený s kvitnutím prirodzených porastov tisu na severných svahoch hornej časti Harmaneckej doliny," priblížila Lafférsová.

Na celom území Slovenska v uplynulom období poklesli denné koncentrácie peľu brestu, vŕby, topoľa. Peľ jaseňa v ovzduší dosiahol vyššie denné koncentrácie už len na severe Slovenska. "Peľ tráv z čeľade lipnicovitých pribúda zatiaľ len pozvoľna a nedosahuje ešte alergiologicky významné denné koncentrácie," dodala Lafférsová. Spóry húb zastúpené rodom Cladospórium a ich denné hladiny stúpli najmä v teplejších oblastiach Slovenska.

Najvýznamnejším alergénom v ovzduší pre toto obdobie naďalej ostáva breza, významné koncentrácie bude dosahovať aj peľ hrabu a duba. S postupným otepľovaním pribudne peľ tráv z čeľade lipnicovitých, a to aj v chladnejších oblastiach. V priebehu niekoľkých týždňov sa podľa RÚVZ stane najsilnejším alergénom na dlhé obdobie peľ tráv.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.03.2020
Peľová sezóna jelše a liesky pomaly končí, pribúda však peľ brezy
Pomaly sa rozbieha peľová sezóna brezy, najsilnejšieho alergénu tohto obdobia.
viac
09.06.2022
Peľová sezóna brezy sa skončila, v ovzduší pribúda peľ bylín
Peľová sezóna brezy sa skončila a v ovzduší postupne pribúda peľ bylín. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.
viac
24.06.2022
Peľ tráv a pŕhľavy sú dominantné v ovzduší aj naďalej
Peľ tráv spolu s peľom pŕhľavy majú dominantné zastúpenie v ovzduší aj naďalej. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.
viac
27.04.2023
Peľová sezóna brezy sa naplno rozbehla, ostane najsilnejším alergénom
V uplynulom týždni sa na území Slovenska naplno rozbehla peľová sezóna brezy. V ovzduší dominoval aj peľ hrabu a jaseňa, práve breza však ostane najvýznamnejším a najsilnejším alergénom najbližších týždňov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %