Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
17.01.2020 01:10

V Oravskej Polhore postavia Európske centrum gajdošskej kultúry


Ilustračná snímka, zdroj: YouTube


Tradičná gajdošská kultúra bude mať reprezentatívne priestory v najsevernejšej obci Slovenska – Oravskej Polhore.


Už na jar plánujú v Oravskej Polhore začať s výstavbou Európskeho centra gajdošskej kultúry. Podľa miestneho starostu Michala Strnála sa takýto objekt zatiaľ nenachádza nikde inde v strednej Európe.

Nová stavba bude stáť v centre obce. Jej súčasťou budú plne vybavená dielňa na výrobu gájd, priestory určené na workshopy či knižnica pre študentov muzikológie. „Bude tam aj malá koncertná sála s nahrávacím štúdiom a galéria, kde budú vystavené rôzne druhy gájd z celého sveta. Budeme tam mať aj priestory na výučbu hry na gajdy - zvukovo izolované miestnosti, kde sa záujemcovia naučia hrať na tento špecifický nástroj,“ priblížil oravskopolhorský starosta. Súčasťou projektu je aj zakúpenie vnútorného vybavenia centra.

Dizajn aj interiér, najmä koncertnej sály, pomáhal navrhnúť Škót, ktorý vyučuje muzikológiu na krakovskej univerzite v Poľsku. „Na základe jeho odporúčaní bude mať koncertná sála otvorené stropy, aby zvuk gájd mohol v takýchto priestoroch naplno rezonovať,“ dodal M. Strnál.

Projekt na výstavbu Európskeho centra gajdošskej kultúry predložili Oravskopolhorčania v rámci programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko - Slovenská republika. Získali naň nenávratný finančný príspevok 450 000 eur. Obec sa bude na projekte podieľať spolufinancovaním vo výške päť percent.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2017
Projekt EHMK má v Košiciach úspešné pokračovanie
Projekt Európskeho hlavného mesta kultúry 2013 (EHMK) v Košiciach na rozdiel od viacerých iných európskych miest, ktoré boli nositeľmi tohto prestížneho titulu (napr. Marseille alebo Pécs), stále žije. A nielen to...
viac
07.12.2017
Horehronský viachlasný spev zapísali do svetového zoznamu UNESCO
Horehronský viachlasný spev bol zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Dnes (7. 6.) o tom rozhodli členovia Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO na juhokórejskom ostrove Jeju na svojom 12. zasadnutí.
viac
10.09.2020
Trnavský kraj poskytne finančnú Prvú pomoc kultúre
Všetkých deväť žiadateľov podporí Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v rámci výzvy pre profesionálne subjekty nezriaďovanej kultúry Prvá pomoc kultúre.
viac
01.08.2023
Centrum tradičnej kultúry zbiera staré fotografie i predmety
Centrum tradičnej kultúry (CTK) v Detve plánuje zdokumentovať čo najviac prejavov tradičnej kultúry a zachovať ich pre ďalšie generácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %