Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
04.02.2021 01:17

V hodnotení INEKO Fiľakovo uspelo najlepšie z regiónu


Fiľakovo.


Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) uverejnil analýzu samospráv a VÚC, v ktorej hodnotí ich hospodárenie ku koncu roka 2019. V rebríčku sa Fiľakovo umiestnilo najlepšie spomedzi miest v našom regióne.


Ako informoval analytik INEKO Matej Tunega, cieľom analýzy je sprehľadniť finančnú stabilitu jednotlivých slovenských samospráv na Slovensku. Vytvorili na to vlastnú metodiku, na základe ktorej priradili obciam či VÚC presné skóre. „Skóre sumarizuje najdôležitejšie ukazovatele hospodárenia samosprávy a jeho cieľom je čo najlepšie odzrkadľovať jej finančné zdravie,“ ozrejmil s tým, že samosprávam udeľovali skóre v rozmedzí od 0 po +6, čo predstavuje najlepší výsledok.

Jedným z dôležitých kritérií podľa neho bolo, že by dlh samosprávy nemal presiahnuť 25 % z príjmov predchádzajúceho rozpočtového roka. Fiľakovo sa s výškou dlhu 18,72 % umiestnilo na 47. zo 141 priečok, čo je najvyššia priečka dosiahnutá spomedzi miest nášho regiónu. Mesto získalo skóre +5,10 vďaka čomu možno Fiľakovo podľa INEKO označiť ako mesto s veľmi dobrou finančnou stabilitou a pridelilo mu známku „výborné finančné zdravie“.

„Zadlženosť samospráv je chúlostivou témou, ktorá sa častokrát zneužíva aj v politickom boji. Sme preto veľmi radi, že sme dosiahli takýto dobrý výsledok. Podarilo sa nám to napriek tomu, že práve v roku 2019 sme prijali veľký úver na nákladné rozvojové projekty mesta, akými boli prestavba domu kultúry, asfaltovanie na Farskej lúke či výstavba mestskej tržnice. Objektívne čísla ukázali, že napriek rozvoju s mestskou kasou narábame racionálne,“ reagoval na hodnotenie primátor mesta Attila Agócs.

Autor: (Klaudia MIKUŠ KOVÁCSOVÁ, hovorkyňa mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.10.2018
Samospráva stúpla v rebríčku transparentnosti, zaviedla nové princípy
Odstránenie nedostatkov v transparentnosti, ktoré mestu Fiľakovo v okrese Lučenec v minulosti vo svojom hodnotení vytýkala Transparency International Slovensko, je dôvodom skoku samosprávy v aktuálnom rebríčku tejto organizácie s názvom Otvorená samospráva.
viac
25.02.2022
Nefunkčný systém vnútornej kontroly znamená vážne riziko pre každú obec
Malé samosprávy, obce do 500 obyvateľov sa boria s finančným, ale aj personálnym poddimenzovaním a napriek pozitívnym výnimkám mnohé pri dodržiavaní zákonov zlyhávajú.
viac
17.05.2022
Najotvorenejším VÚC je trenčiansky, najhoršie v rebríčku obstál nitriansky
Najtransparentnejším samosprávnym krajom je opätovne Trenčiansky kraj, naopak, najhoršie je na tom z hľadiska otvorenosti a sprístupňovania informácií Nitriansky samosprávny kraj.
viac
14.10.2022
ÚMS: INEKO potvrdilo to, na čo dlhodobo upozorňujeme vládu
Výsledky analýzy Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) týkajúce sa hospodárenia samospráv potvrdili to, na čo Únia miest Slovenska (ÚMS) dlhodobo upozorňuje nielen predstaviteľov vlády SR, ale aj poslancov Národnej rady (NR) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %