Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.02.2016 10:30

V Bratislave „zachraňovali“ bezdomovcov. Ohrozujú ich najmä mrazivé noci


Ľudia bez domova sú počas zimných mesiacov v nebezpečenstve. (Foto: Pixabay.com)


V súvislosti s mrazivým počasím sa 15. januára uskutočnilo v Bratislave koordinačné stretnutie zástupcov mesta a ostatných organizácií pracujúcich s ľuďmi bez domova, s cieľom nastaviť systém spolupráce medzi mestom a ostatnými poskytovateľmi sociálnych služieb a zvýšiť tak možnosti pomoci.


„Nič nechceme podceniť a chceme byť pripravení. Ľudia bez domova sú totiž počas mrazivých nocí najzraniteľnejší. Spoluprácou vieme pomôcť ľuďom bez domova efektívnejšie a adresnejšie,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

I. Nesrovnal na stretnutí informoval zástupcov občianskych združení a neziskových organizácií pomáhajúcim ľuďom bez domova o pripravenosti mesta zriadiť v prípade potreby stanový tábor tak, ako to bolo v roku 2012. „Komunikoval som s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom ohľadom pomoci pri zriaďovaní takéhoto stanového tábora. Ministerstvo je pripravené mestu pomôcť. Oslovil som s prosbou o spoluprácu aj vedenie ŽS. Veľmi by totiž pomohlo, keby boli železničné stanice a čakárne dočasne otvorené aj pre ľudí bez domova,“ povedal primátor.

Dohodli spoločný postup

Na stretnutí sa zástupcovia mesta a ostatné organizácie pracujúce s ľuďmi bez domova na území Bratislavy dohodli na pravidelnej výmene informácií a spoločnom postupe a spolupráci. Mesto Bratislava, ktoré prevádzkuje nocľaháreň Mea Culpa na Hradskej ulici s kapacitou 36 lôžok operatívne zvýši kapacitu na 45 ľudí a predĺži prevádzkové hodiny. Kapacity zariadenia z 200 na 270 - 280 lôžok je schopná zvýšiť aj Nocľaháreň sv. Vincenta de Paul. Neziskové organizácie a občianske združenia pomôžu tiež terénnou prácou, vyhľadávaním ľudí bez domova či ich prípadným zvážaním do nocľahární a denných stacionárov. V prípade, že by nestačili ani zvýšené kapacity alebo by teplota dlhodobo klesla pod -10 °C, mesto je pripravené zriadiť stanové mestečko.

Mestská samospráva je tiež jedným z partnerov projektu Mobilnej ošetrovne (Domov sv. Jána z Boha, n. o.), ktorý je určený aj pre ľudí bez domova ako variant sociálnej pomoci. Pracovníci rehole vedia v prípade potreby zvážať ľudí bez domova do zariadení na to určených či poskytnúť ošetrenie. Na koordinačnom stretnutí sa zúčastnil aj náčelník Mestskej polície Peter Krajíček, ktorý deklaroval pripravenosť mestských policajtov pomôcť ľuďom bez domova – či už komunikovaním s nimi v teréne ohľadom možností pomoci, alebo v urgentných prípadoch aj ich priamym zvážaním do nocľahární.

V prípade skutočne kritickej situácie sa dajú operatívne zvyšovať kapacity niektorých ďalších zariadení o prístelky, spacie vaky či stoličky.

Autor: (is)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2024
Mesto na Svetový deň vody spustí pitnú fontánku na námestí
Mesto Bánovce nad Bebravou symbolicky na Svetový deň vody, ktorý pripadá na piatok, spustí malú pitnú fontánku na Námestí Ľ. Štúra. Ochranu planéty si pripomenie i v sobotu (23. 3.), keď sa zapojí do Hodiny Zeme. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
21.03.2024
Európskym stromom roka je poľský buk, dub z Malaciek skončil štrnásty
Tohtoročný titul Európsky strom roka mieri do Poľska. V súťaži výnimočných stromov v Európe ho získal buk z regiónu Niemcza. Na druhom mieste skončil buk z Bayeux v Normandii vo Francúzsku a čestné tretie miesto patrí tisícročnému olivovníku z Lurasu v talianskej Sardínii.
viac
25.03.2024
Mestskí policajti v Dubnici nad Váhom preukázali, že sú ľudia na svojom mieste
Dubnickí policajti si pripisujú jeden úspešný zákrok za druhým. Len nedávno sme informovali o dolapení páchateľa, ktorý sa ulakomil na zvislé dopravné značenie, o niekoľko týždňov neskôr dávame do pozornosti odhalenie zlodeja. Ním odcudzené veci sa našli a boli vrátené majiteľke.
viac
22.03.2024
Združenie Samosprávne kraje Slovenska ocenilo vybrané osobnosti Cenou regiónov
Združenie Samosprávne kraje Slovenska (SK8) po prvý raz udelilo ocenenia za rozvoj samosprávnych krajov a regiónov na Slovensku. Cenu regiónov odovzdalo vybraným laureátom vo viacerých kategóriách vo štvrtok (21. 3.) počas slávnostného galavečera v kultúrno-kreatívnom centre Hviezda v Trenčíne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %