Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
19.09.2022 01:30

TTSK zorganizoval prvú konferenciu o občianskej spoločnosti


Sídlo TTSK.


Prvý ročník konferencie Spolu tvoríme kraj sa venoval témam spojeným s rozvojom občianskej spoločnosti a participácie verejnosti na tvorbe verejných politík v Trnavskom kraji.


Konal sa v Trnave v závere uplynulého týždňa, podľa predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozefa Viskupiča bol zároveň priestorom na diskusie o podmienkach pôsobenia, príkladoch dobrej praxe či výzvach tohto procesu.

"Pred piatimi rokmi sme sa rozhodli pre uplatňovanie nového prístupu k rozvoju TTSK. Jadrom tohto prístupu je dôvera v potenciál slobodnej iniciatívy obyvateľov kraja a občianskej spoločnosti. Pilotne sme rozbehli podporu rozvoja kraja a komunitného života aj prostredníctvom systému grantov a dotácií. Autenticky napĺňame participatívne posolstvo nášho motta Spolu tvoríme kraj," uviedol Viskupič.

Podujatie pripravil TTSK v spolupráci s Krajskou inovačnou rozvojovou agentúrou (KIRA) a Inštitútom verejnej politiky Fakulty sociálnych vied (FSV) Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Jej ambíciou bolo prispieť k vzájomnej informovanosti a naplneniu spoločného záujmu, ktorým je spolupráca pri riešení spoločenských výziev a tvorby verejných politík s ohľadom na ich regionálny a miestny kontext či komunitný rozvoj.

V diskusii vystúpili Viskupič, splnomocnenec vlády SR pre občiansku spoločnosť Filip Vagač, dekan FSV  Jaroslav Mihálik a občiansky aktivista Pavol Demeš.  "Prezentovali sme aktivity TTSK a KIRA. Zhodnotili sme tri ročníky krajského participatívneho rozpočtu. Máme ambíciu sa stať kľúčovým aktérom v sieťovaní lokálnych aktivistov a mimovládneho sektora. Predstavili sme nové dobrovoľnícke centrum, ktoré začína fungovať pod záštitou TTSK. Uvedieme aj nový online nástroj, ako aj informačné body v území," doplnil riaditeľ KIRA Viktor Maroši. Súčasťou programu  bola aj prezentácia úspešných spoluprác tretieho sektora a TTSK.

TTSK popri štandardných dotačných mechanizmoch  spolupráci s Úradom splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti ponúka participatívny rozpočet aj na stredných školách vytvoril Fond na rozvoj Trnavského kraja, ktorý je zameraný na podporu väčších aktivít, akcií a práce organizácií, ktoré výrazne prispievajú k propagácii kraja a napĺňajú jeho rozvojový potenciál.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.01.2019
Participácia, moja láska!
Pozvánka na podujatie Úradu splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti do hotela Bôrik na tréningové nokturno a prezentáciu výstupov z analytických expedícií s názvom Participácia, moja láska.
viac
04.10.2019
Pozvánka na konferenciu Participatívne rozpočty v praxi / samospráva - školy
Podujatie je realizované v rámci národného projektu Úradu splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti s názvom Podpora partnerstva a dialógu v oblasti participatívnej tvorby verejných politík.
viac
14.12.2019
S dobre vedenou participáciou to pôjde ľahšie
Prihláste sa do vzdelávacieho programu Participatívna tvorba verejných politík, ktorý realizuje Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti pre zamestnancov samosprávy, ktorí sa chcú naučiť, ako dobre realizovať participatívny proces na svojom úrade.
viac
14.11.2022
TTSK pokračuje v rozvoji občianskej spoločnosti, vytvorí infobody v okresoch
V rámci rozvoja občianskej spoločnosti vytvorí Trnavský samosprávny kraj (TTSK) informačné body vo všetkých okresoch kraja. Informoval o tom odbor komunikácie TTSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %