Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
16.09.2020 09:20

Termíny aktivácie e-schránok pre nepodnikateľský sektor


Grafika mapa.


Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) začne ďalšiu fázu aktivácie 1. novembra a dotkne sa spoločenstiev vlastníkov bytov a nebytových priestorov, verejných výskumných inštitúcií aj vysokých škôl.


Elektronickú schránku má aktivovanú už  87 % organizácií nepodnikateľského sektora.

Začiatkom septembra štát aktivoval ďalšiu veľkú skupinu elektronických schránok nepodnikateľského prostredia, pričom z 5 551 e-schránok zriadených a aktivovaných v tejto fáze sa podarilo aktivovať 96 % percent z tohto počtu. Najpočetnejšiu skupinu tvorilo 2 700 elektronických schránok pozemkových spoločenstiev a 2 803 schránok právnických osôb založených cirkvami.

Samotná aktivácia e-schránok organizácií nepodnikateľského sektora začala 1. júna, kedy štát aktivoval elektronické schránky vybraným neziskovým organizáciám, politickým stranám a hnutiam aj organizáciám s medzinárodným prvkom. Išlo o približne 62 500 elektronických schránok.

V polovici leta, 1. augusta, NASES aktivoval na doručovanie elektronické schránky ďalším 3 200 organizáciám uvedeným v registri Cirkví a náboženských spoločností a poľovníckym organizáciám.

NASES aktivuje elektronické schránky organizácií nepodnikateľského sektora automaticky,  čo v praxi znamená, že schránka sa stane aktívnou na doručovanie úradných rozhodnutí aj bez toho, aby do nej vstúpil štatutár organizácie.  Do takto aktivovanej schránky bude štát doručovať úradné rozhodnutia a štatutár už nebude chodiť s tzv. žltým lístkom na poštu osobne.

Na prístup do elektronickej schránky je potrebné mať elektronický občiansky preukaz s čipom, bezpečnostný osobný kód (BOK) a príslušné certifikáty. Štatutári si ich môžu vybaviť  na ktoromkoľvek oddelení dokladov na Slovensku.

Bližšie informácie sa dočítate TU.

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.05.2020
Štatutári viacerých typov organizácií budú potrebovať elektronický OP
Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) aktivuje elektronické schránky na doručovanie pre subjekty a organizácie, ktoré nie sú zapísané v Obchodnom registri SR, a to na základe zákona o e-Govermente.
viac
30.09.2020
Program Envirogranty prerozdelí neziskovým organizáciám 100-tisíc eur
Nadácia VÚB vyhlasuje úplne novú grantovú schému, aká nemá na Slovensku vzhľadom na svoje zameranie obdobu. Program Envirogranty sa stáva prvou vlastnou iniciatívou bankovej nadácie, ktorej zámerom je rozdeliť 100-tisíc eur výhradne na ucelené koncepty environmentálnych aktivít tretieho sektora.
viac
14.10.2020
Spoznajte oblasti neziskového sektora na Slovensku: Kultúra a duchovné hodnoty
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti prináša ďalšie krátke kapitoly o všeobecne prospešných oblastiach neziskového sektora na Slovensku, ktoré zadefinoval Zákon o registri tentokrát sa zameraním na kultúrne a duchovné hodnoty.
viac
27.10.2020
Spoznajte oblasti neziskového sektora: Sociálne služby a sociálna pomoc
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti prináša ďalšie krátke kapitoly o všeobecne prospešných oblastiach neziskového sektora na Slovensku, ktoré zadefinoval Zákon o registri teraz sa zameraním na sociálne služby a sociálna pomoc.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %