Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
31.10.2019 06:05

Štátne reštaurátorské a projekčné ateliéry zmenia naše pamiatky


Ilustračná snímka


Národné kultúrne pamiatky a zbierkové predmety si podľa ministerky kultúry Ľubice Laššákovej zaslúžia náležitú ochranu zo strany štátu. Výrazne tomu môže napomôcť nová rozpočtová organizácia „Štátne reštaurátorské a projekčné ateliéry“.


Rozhodovať o jej zriadení budú rozhodovať poslanci Národnej rady Slovenskej republiky na svojej najbližšej schôdzi.

„V dôsledku aktuálnej legislatívy časť národného pokladu chátra, čo si slovenské kultúrne dedičstvo rozhodne nezaslúži. Nová organizácia sa bude podieľať na zabezpečení obnovy a kultúry národných pamiatok, najmä niektorých častí výstavby, reštaurátorských výskumov či predprojektovej prípravy,“ uviedla ministerka.

Ústavný súd rozhodnutím zo dňa 19. septembra 2018 totiž zrušil účinnosť ustanovenia zákona, ktorý umožňoval vykonávať reštaurovanie národných kultúrnych pamiatok a zbierkových predmetov zamestnancami Pamiatkového úradu Slovenskej republiky. Vzniklo tak riziko, že štát bude ukrátený o odborníkov na túto špecifickú činnosť. 

 „Štát má záujem získať väčšiu kontrolu nad dodržiavaním kvality výkonu prác na národných kultúrnych pamiatkach a zbierkových predmetoch v jeho vlastníctve. Štátne reštaurátorské a projekčné ateliéry budú fundovanou inštitúciou, ktorá bude koncepčne a erudovane vykonávať túto absentujúcu činnosť,“ vysvetlila význam navrhovanej štátnej rozpočtovej organizácie Ľubica Laššáková.

Rozpočtová organizácia Štátne reštaurátorské a projekčné ateliéry prevezme časť úloh správcov národných kultúrnych pamiatok pri zabezpečení ich obnovy, najmä v prípravnej a projektovej fáze. Návrh jej zriadenia prešiel na poslednej schôdzi prvým čítaním v Národnej rade SR. Podobná inštitúcia u nás už v minulosti existovala (Projektový ústav kultúry) a v súčasnosti takáto organizácia úspešne pôsobí v susednej Českej republike.

Autor: (ts-mksr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.10.2016
Povinnosti v zákone o odpadoch sa pre podnikateľov zmiernia
Povinnosti pre právnické osoby, ktoré vyplývajú zo zákona o odpadoch, sa zmiernia. Poslanci Národnej rady (NR) SR pri dnešnom hlasovaní 137 hlasmi schválili novelu zákona o odpadoch vrátane pozmeňujúceho návrhu, ktorý plénu predložil poslanec vládnej strany Most-Híd Peter Antal.
viac
21.11.2017
Bratislavskí poslanci schválili zriadenie mestskej mediálnej komisie
Zastupiteľstvo hlavného mesta SR bude mať mediálnu komisiu. Dohliadať má na to, ako sú vynakladané financie na marketing a mediálnu prezentáciu mesta, taktiež má hodnotiť, či okrem primátora majú vytvorený dostatočný priestor na prezentáciu svojich aktivít i názorov aj poslanci.
viac
10.06.2018
Smer-SD chce zvýšiť základné platy starostov a primátorov
Zvýšiť doterajšie násobky upravujúce výšku základného platu starostov a primátorov v závislosti od počtu obyvateľov obce alebo mesta a zároveň obmedziť možnosť fakultatívneho navýšenia ich základného platu prostredníctvom rozhodnutia obecného zastupiteľstva zo súčasných 70 na 60 percent.
viac
24.08.2021
ÚMS má zásadné pripomienky k Návrhu zákona o podpore štátneho nájomného bývania
Únia miest Slovenska (ÚMS) má zásadné pripomienky k Návrhu zákona o podpore štátneho nájomného bývania z dielne poslanca NRSR Miloša Svrčeka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %