Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
14.10.2021 04:00

Sereď: V múzeu predstavia Ženy rodu Esterházyovcov


Bibliografka a spisovateľka PhDr. Anna Jónásová. Foto: Mestské múzeum v Seredi, patriaddgalanta.sk


Prednášku bibliografky a spisovateľky Anny Jónásovej Ženy rodu Esterházyovcov pripravilo na piatok (15. 10.) v Seredi občianskej združenie Vodný hrad spolu s Mestským múzeom – Fándlyho farou.


Podľa vedúcej múzea Márie Dikovej na nej predstaví druhý zväzok svojho rovnomenného literárneho diela, kde približuje osudy žien, dcér a partneriek významných členov rodu.       

Už prvý zväzok tejto knihy sa tešil čitateľskému záujmu, druhý zväzok obsahuje množstvo informácií a ilustrácií, ktoré autorka získala výskumom na Slovensku, v Maďarsku, Česku a Rakúsku. Život takmer všetkých spomínaných šľachtičien doteraz zostával súčasníkom neznámy.       

Rod Esterházy je v regióne predovšetkým zviazaný s Galantou, no má presah aj na Sereď, predovšetkým v súvislosti s vlastníctvom tamojšieho Šintavského hradu a panstva. V roku 1639 prešiel do rúk Mikuláša Esterházyho a postupne ho vlastnili, spravovali a prebudovávali s väčším či menším úspechom viacerí členovia rodu. Ich majetkom bol až do polovice 19. storočia, keď Karol Esterházy nekompetentnými zásahmi do hospodárenia panstvo postupne zadlžil a dostalo sa tak do rúk veriteľov.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.12.2018
Sereď: Výstava Petra – kamenné mesto duchov
V piatok 7. decembra 2018 o 17.00 hod. sa v priestoroch Mestského múzea – Fándlyho fary v Seredi uskutočnila vernisáž autorskej výstavy fotografií „Michal Hoffman – PETRA, kamenné mesto duchov“.
viac
20.03.2019
Župní študenti spoznávajú históriu
Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci so Slovenským národným múzeom pripravil pre študentov župných stredných škôl špeciálny vzdelávací program v Múzeu holokaustu v Seredi. Zameraný je na oboznámenie sa so židovskou kultúrou a dopadom holokaustu na život Židov na našom území.
viac
22.07.2019
O vodnom hrade Šintava sa môžu rozpísať nádejní literáti
Občianske združenie (OZ) Vodný Hrad chce u obyvateľov Serede posilniť povedomie o význame národnej kultúrnej pamiatky – seredského kaštieľa, bývalého vodného hradu Šintava, ktorý bol jedným zo sídelných hradov cisára a uhorského a českého kráľa Žigmunda Luxemburského.
viac
01.02.2020
Výstava vo Vlastivednom múzeu predstaví ženy v štúrovskom období
Úlohu žien v štúrovskom období predstaví výstava Ženy v národno-emancipačnom hnutí 19. storočia a štúrovci vo Vlastivednom múzeu v Považskej Bystrici. Výstavu sprístupnia v piatok (31. 1.), potrvá do konca marca.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %