Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
07.09.2020 08:10

Sabinov očakáva pre koronakrízu výpadok príjmov viac ako 300 000 eur


Sabinov. Snímka zdroj: (tasr).


V súvislosti s koronakrízou mesto Sabinov očakáva výpadok príjmov vo výške 303 000 eur. Ako uviedol primátor mesta Michal Repaský, chcú sa uchádzať o štátnu pomoc vo forme návratného finančného príspevku.


„Na najbližšie rokovanie mestského zastupiteľstva sme pripravili materiál pre poslancov, keďže sa chceme uchádzať o pôžičku od štátu. Samozrejme, ide to do úverového zaťaženia, mesto je však v dobrej finančnej kondícii. Úverové zaťaženie je momentálne okolo 12,5 percenta. Trocha by sa to číslo zhoršilo, ale je prísľub, že po reforme verejnej správy by táto pôžička mohla byť v roku 2024 pretransformovaná do dotácie alebo grantu. Môže sa stať, že prvú splátku zaplatíme a zvyšné tri budú pretransformované,” povedal Repaský.      

Už pri druhej zmene rozpočtu mesta podľa jeho slov zredukovali kosenie, opravy a vlastné investičné akcie. „Šetrilo sa na správe mesta a v každej mestskej organizácii. Najviac utrpela kultúra a šport. To je práve to, čo chceme teraz ľuďom ponúknuť. Pripravujeme jesenný festival a šport sa rozbieha veľmi pekne, aj keď za sprísnených hygienických opatrení,” vysvetlil primátor.      

Na druhú vlnu pandémie nového koronavírusu sú podľa neho pripravení. „Máme dostatok dezinfekčných prostriedkov, rúšok, a takisto aj materské a základné školy sú pripravené,” skonštatoval Repaský.      

Náklady, ktoré si vyžiadali protiepidemické opatrenia, radnica aktuálne spočítava. „Približne 15 000 eur nás doteraz stála dezinfekcia, postreky a všetky potrebné veci len v mestskom úrade. Robili sa aj postreky zastávok a verejných plôch. Materské školy sme nemali v prevádzke, čiže sme riešili len jednu z piatich, ktorá bola v júni otvorená,” dodal Repaský.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.05.2020
Staré Mesto očakáva výpadok na daniach viac ako 1,9 mil. eur
Bratislavské Staré Mesto očakáva v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu výpadok na výnosoch z daní vo výške viac ako 1,9 milióna eur. Týka sa to dane z príjmov fyzických osôb, dane za užívanie verejného priestranstva i dane z nehnuteľnosti.
viac
29.05.2020
ŽSK očakáva v tomto roku pokles daňových príjmov v objeme 6,3 milióna eur
Poslanci Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) schválili v pondelok (25. 5.) na online zasadnutí prvú úpravu rozpočtu na rok 2020, ktorá reflektuje očakávaný pokles daňových príjmov v objeme 6,3 milióna eur. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.
viac
27.08.2020
Primátori sú pripravení riešiť druhú vlnu pandémie nového koronavírusu
Primátori miest sú pripravení riešiť druhú vlnu pandémie nového koronavírusu. Pandemický plán považujú za dobrý a veľmi rozumný. Povedal to prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček po stredajšom zasadnutí jej prezídia v Košiciach.
viac
13.07.2022
Opatreniami vlády príde mesto o 700 000 eur ročne, upozorňuje primátor
Mesto Štúrovo spoločne s ďalšími obcami a mestami vstúpilo do štrajkovej pohotovosti, ktorou vyjadruje zásadný nesúhlas s opatreniami vlády znižujúcimi príjmy miest a obcí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %