Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
31.10.2020 09:25

S obcami sa bude dať od novembra komunikovať aj cez mobil


Ilustračná snímka


Podať priznanie k dani z nehnuteľnosti, požiadať o pridelenie zbernej nádoby na komunálny odpad, zaregistrovať si psa... Všetko potrebné si budú môcť občania aj firmy vybaviť na svojom obecnom úrade online cez mobil. A nebudú na to potrebovať ani elektronický občiansky preukaz a čítačku kariet.


DataCentrum elektronizácie územnej samosprávy (DEUS) totiž po dôkladnej príprave a následnom testovaní spúšťa mobilnú aplikáciu mID. „Vďaka nej budú môcť občania komunikovať s miestnou samosprávou a riešiť svoju agendu elektronicky aj bez toho, aby mali aktivovanú schránku  na portáli slovensko.sk. A nemusia ani zapnúť počítač, všetko vybavia cez mobil. Jedinou podmienkou je, že daná obec využíva informačný systém DCOM. Aktuálne je doň zapojených vyše 70 percent samospráv na Slovensku, pričom ďalšie jeho rozšírenie sa pripravuje. Ale už teraz budú mať k službám mID prístup milióny občanov Slovenska,“ hovorí výkonný riaditeľ DEUS Adrián Belánik.

Ostrý štart od 1. novembra

Aplikácia mID je k dispozícii na zariadeniach s operačným systémom Android a iOS. Aktuálne má za sebou viacero fáz testovania a od 1. novembra je pripravená na použitie širokou verejnosťou. „Aplikácia mID je už publikovaná v Google Play a App Store. Jej inštalácia a používanie bude pre občanov a podnikateľov bezplatné. Rovnako nič navyše nemusia platiť ani obce, ktoré sú do projektu DCOM zapojené,“ vysvetľuje Adrián Belánik.

DEUS, ktorého zakladateľmi sú Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Ministerstvo financií SR, si od tohto kroku sľubuje významné zvýšenie využívania elektronických služieb samospráv. Kým vlani informačný systém DCOM spracoval vyše 2,5 milióna rozhodnutí a podaní, vďaka mID  ich môže byť ešte viac, keďže elektronický občiansky preukaz a čítačka kariet už nebudú potrebné.

„Aj pandémia koronavírusu nám ukázala, aké dôležité sú online služby samospráv. ZMOS však digitalizáciu obecných a mestských úradov podporuje dlhé roky. Vždy sme si uvedomovali, akou bariérou pri ich využívaní je nízke rozšírenie aktívnych elektronických občianskych preukazov na Slovensku. Preto sme sa snažili dosiahnuť, aby táto bariéra padla a so svojou obcou mohlo online komunikovať čo najviac ľudí. Aplikáciou mID sa nám tento cieľ darí naplniť, keďže tá nielenže nahrádza elektronický občiansky preukaz, ale online služby samospráv prenáša priamo do smartfónu. Sme presvedčení, že už počas druhej vlny pandémie COVID-19 mID výrazne zjednoduší život občanov, ako aj zapojených samospráv,“ hovorí Michal Kaliňák (ZMOS).

mID totiž dokáže elektronický občiansky preukaz nahradiť v dvoch rozhodujúcich rovinách: nielen pri prihlasovaní sa používateľa do systému, ale aj pri podpisovaní digitálnych formulárov. Aplikáciu stačí aktivovať a následne už autentifikácia používateľa prebieha buď nasnímaním QR kódu a zadaním PIN na telefóne, alebo sa všetko udeje automaticky priamo v mobilnom prostredí. Elektronické dokumenty je možné cez aplikáciu priamo nielen odosielať, ale ich aj prijímať prostredníctvom osobnej zóny v informačnom systéme DCOM. Používateľ teda nepotrebuje aktívny elektronický občiansky preukaz, ani schránku na portáli slovensko.sk.

Užitočná a bezpečná biometria

Aktivovať aplikáciu totiž možno dvoma spôsobmi: pomocou elektronického občianskeho preukazu, alebo biometriou. Prvá možnosť je určená pre tých, ktorí už majú funkčný elektronický občiansky preukaz a čítačku kariet. „Po aktivácii mID ich už pri komunikácii s obcami zapojenými v projekte DCOM nebudú potrebovať. Postačí im mobil. Nemusia tak so sebou nosiť čítačku kariet a vyťahovať občiansky preukaz z peňaženky. Prihlásia sa a podpíšu sa mobilom,“ vysvetľuje Belánik.

Aktivácia biometriou je určená tým, ktorí elektronický občiansky preukaz nemajú a preto online služby samospráv doteraz využívať nemohli. V rámci nej používateľovi stačia na aktiváciu mID dva doklady totožnosti – občiansky preukaz (nemusí byť aktivovaný, stačí ho odfotiť) a k nemu vodičský preukaz alebo pas. Následne musia absolvovať takzvaný test živosti. „Vďaka porovnaniu tváre používateľa a fotografie z jeho dokladu dokážeme veľmi spoľahlivo potvrdiť jeho identitu a zabrániť tak podvodom. Úplne rovnakú technológiu využívajú napríklad aj banky či telekomunikácie po celom svete, pomáha im splniť povinnosť dôkladne a jednoznačne overiť totožnosť každého nového klienta,“ hovorí Róbert Izák zo spoločnosti Innovatrics, ktorá biometrickú časť mID pripravovala. 

Pre štát zadarmo

Mimo nej sa na funkcionalitách a bezpečnosti mID podieľali aj slovenské spoločnosti PosAm, mTrust, DATALAN, Citadelo či ARCHIMETES. „Každá z nich riešila oblasť, v ktorej je uznávanou autoritou, a to aj v medzinárodnom kontexte. A to tak, aby mID bola nielen aplikáciou, ktorá je nabitá funkciami, ale aby zanedbaná nebola ani jej bezpečnosť,“ objasňuje Jozef Jankovič.

Napriek širokému zapojeniu viacerých (aj nadnárodných) spoločností do projektu sú investície do aplikácie 460 tisíc € s DPH, čo je výrazne menej, než pri obdobne náročných projektoch. Technicky je pripravená nielen na nasadenie v rámci informačného systému DCOM, ale aj na portál slovensko.sk, či so službami tretích strán, ako sú napríklad banky, poisťovne či telekomunikační operátori.

Ak by štát prejavil o toto riešenie záujem a chcel ho využiť aj pri iných svojich službách, združenie DEUS deklaruje, že ho celé poskytne zadarmo, a to vrátane komponentov zapojených strán. Zároveň pri jeho ďalšom vývoji a prispôsobení iným službám verejnej správy poskytne maximálnu súčinnosť.  

 

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.01.2018
Nová cesta z L. Sliačov do Partizánskej Ľupče zjednoduší prepravu
Nové dopravné prepojenie medzi Partizánskou Ľupčou a Liptovskými Sliačmi umožní domácim rýchlejšiu a efektívnejšiu prepravu z jednej obce do druhej.
viac
03.06.2020
WiFi4EU: dnes sa zaregistruj, zajtra požiadaj o peňažnú poukážku
Štvrtá a posledná výzva iniciatívy WiFi4EU: Bezplatné WiFi pre obyvateľov EÚ bude vyhlásená dnes 3. júna 2020 o 13:00 a potrvá do 4. júna 2020 do 17:00.
viac
24.11.2020
Týždeň otvoreného vládnutia 2020 prináša online prezentácie a workshopy
Úrad splnomocnenca vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti pozýva samosprávy – mestá, obce, samosprávne kraje - na zaujímavé a užitočné online prezentácie a workshopy, ktoré sa uskutočnia v rámci Týždňa otvoreného vládnutia 2020.
viac
17.02.2021
Konferencia o skúsenostiach miest a obcí v boji proti covid-19 v Maďarsku
Maďarské národné združenie miestnych samospráv (TÖOSZ) pozýva na medzinárodnú online konferenciu zameranú na výmenu skúseností o inovatívnych riešeniach zameraných na vysporiadanie sa s dôsledkami krízy spôsobenej covid-19 na miestnej úrovni.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %