Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
10.10.2020 01:10

Riešenie klimatickej krízy majú aj vo svojich rukách


Únia miest Slovenska


Únia miest Slovenska považuje klimatickú krízu za vážny problém a bude hľadať riešenia. Štát sa touto témou nezaoberá dostatočne. Únia miest Slovenska chce byť lídrom v hľadaní riešení klimatickej krízy v mestách.


Na tohto týždňovom prezídiu v Nových Zámkoch sa primátori historicky prvý raz zaoberali témou klimatickej agendy. Chcú motivovať samosprávy k väčšiemu záujmu a razantnejším opatreniam v oblasti klimatickej zmeny a klimatickej krízy. Konkrétnejšie kroky plánuje ÚMS predstaviť aj verejnosti v priebehu novembra. Prezident ÚMS Richard Rybníček: „Zmena klímy a klimatická kríza sú existenčnými problémami 21.storočia s priamym vplyvom na mestá Slovenska. Zhodli sme sa na tom, že chceme mestá motivovať robiť viac. Kvalitu života a lepšiu budúcnosť máme aj my v našich rukách.“

Už teraz sme svedkami čoraz menej predvídateľných extrémov počasia. Suchá, horúčavy, silný vietor, či záplavy spôsobujú, že náš každodenný život, na aký sme boli zvyknutí, je čoraz náročnejší. Je nezodpovedné ignorovať tieto fakty a neprijímať opatrenia na ich riešenie a zmiernenie, a to na každej úrovni spravovania štátu. Tak, ako preverila akcieschopnosť samospráv celosvetová pandémia nového koronavírusu, zmena klímy a klimatická kríza je, a bude, ďalšia skúška pred ktorou už teraz samosprávy stoja. Akékoľvek deklarácie a čakanie na pokyny zhora nič nezmenia. Je nevyhnutné začať konať tam, kde je reálny priestor na konkrétne zmeny a spoločne vyvíjať tlak na vyššie úrovne správy štátu tak, aby pre nevyhnutné zmeny vytvorili nové podmienky.

Expert ÚMS Viktor Nižňanský: „Podmienky pre realizáciu opatrení voči klimatickej zmene nebudú zadarmo. Vyžiadajú si naviac náklady na miestnej úrovni a preto je nevyhnutné, aby centrálna vláda zásadne zmenila rozdelenie právomocí a zodpovednosti. Nutné je, aby prijali zásadnú zmenu systému financovania, aby predložila nový systém finančného vyrovnávania záťaží, ale aj zásadne zmenila doterajšiu regionálnu politiku. Bez týchto opatrení na centrálnej úrovni sa mestá Slovenska nemôžu plne prihlásiť k iniciatívam Európskej únie.“

Niektoré členské mestá UMS už s opatreniami, ktoré dokážu obyvateľov miest pred hrozbami zmeny klímy a klimatickej krízy chrániť alebo im predchádzať, začali. Napríklad Bratislava, Trnava, Zvolen, Hlohovec, Košice, či Zlaté Moravce, ale aj ďalšie. A faktom je, že aktivity miest v tejto oblasti sú výraznejšie, ako doterajšie aktivity štátu. Dejú sa často bez mediálnej pozornosti a v niektorých prípadoch sa presadzujú napriek odporu obyvateľov v mestách. Riešeniam príčin a dôsledkov klimatickej krízy (adaptačno-mitigačné opatrenia) bude potrebné venovať čoraz väčšiu pozornosť. Aktivity budú výrazne podporované aj z prostriedkov európskych spoločenstiev. Preto včasná príprava koncepčných a strategických materiálov, ako aj konkrétnych projektov, umožní mestám vytvoriť riešenia a následne aj finančnú podporu pre ich realizáciu.

Autor: (ts-UMS-Mgr. Daniela Piršelová, hovorca)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.01.2021
Únia miest Slovenska podporuje iniciatívu „Klíma ťa potrebuje“
Mestá budú postupne vyhlasovať stav klimatickej núdze, nechcú čakať na štát.
viac
09.04.2021
Riešenie klimatickej krízy si od samospráv vyžaduje čas, prácu aj financie
Riešenie klimatickej krízy a jej následkov si od samospráv vyžaduje viac času, práce, financií a personálnych kapacít. Uviedla to hovorkyňa Únie miest Slovenska (ÚMS) Daniela Piršelová.
viac
18.11.2021
ÚMS sa zapojila do riešenia energetickej chudoby na Slovensku
Únia miest Slovenska (ÚMS) sa zapojila do medzinárodného projektu STEP - Nástroje riešenia energetickej chudoby, ktorý na Slovensku realizuje Spoločnosť ochrany spotrebiteľov a je podporený EÚ v rámci iniciatívy HORIZON 2020.
viac
31.01.2022
Energetická chudoba sa dotýka čoraz viac obyvateľov
Zatiaľ, čo v zahraničí je téma energetickej chudoby reálnou, zmapovanou agendou s možnosťami riešení, na Slovensku ide ešte stále o tabu. Slovensko nemá ucelené dáta, kompetentný orgán, návrhy riešení, či dokonca ani jasnú definíciu energetickej chudoby.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %