Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
02.11.2021 03:30

Rezort vnútra zverejnil novú pilotnú výzvu


Zdroj: Fotograf Martin Šveda


Prístup ku kvalitnej starostlivosti, výchove a vzdelávaniu v ranom detstve je pre optimálny vývin detí kľúčový. Výzva je zameraná na programy vzdelávania a starostlivosti v ranom detstve vo veku 0 až 3 roky pre deti z MRK.


Výskumy opakovane potvrdzujú, že účasť detí na programoch vzdelávania a starostlivosti v ranom detstve (ďalej len „VSRD“) môže vo významnej miere pozitívne ovplyvniť ich neskoršie úspechy v oblasti vzdelávania. Sú pre deti obrovskou príležitosťou postaviť sa na vstupe do povinného vzdelávania spolu so svojimi rovesníkmi na rovnakú štartovaciu čiaru. Preukázané sú totiž aj dlhodobejšie efekty programov vzdelávania a starostlivosti v ranom detstve, ako napríklad vzťah medzi predškolskou prípravou a zárobkovou činnosťou v dospelosti. Investovať energiu a financie do zlepšovania kvality systému vzdelávania a starostlivosti v ranom detstve sa preto naozaj oplatí.

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, ako sprostredkovateľský orgán pre časť operačného programu Ľudské zdroje zverejnilo dňa 25. októbra 2021 výzvu, ktorá je zameraná na podporu VSRD pre deti z MRK vo veku 0 až 3 roky a s tým súvisiacim rozvojom rodičovských kompetencií s kódom OPLZ-PO5-2021-2.

Poskytnutie dobrého vzdelania je najlepším nástrojomriešenia chudoby. Je to síce náročná cesta, ale prináša dlhodobý efekt a nástroje navymanenie sa z kruhu generačnej chudoby.

Cieľom výzvy je prostredníctvom programov vzdelávania a starostlivosti v ranom detstve rozvinúť v maximálnej miere zmyslový, pohybový, rozumový, jazykový, psychický a sociálny potenciál detí z MRK.

Na túto výzvu je zo zdrojov Európskej Únie vyčlenených viac ako 500 000 Eur. Žiadatelia sa na projekte budú podieľať s 5 percentnou spoluúčasťou.

Oprávnenými žiadateľmi vo výzve sú mimovládne neziskové organizácie ako aj cirkevné právnické osoby. Pre túto výzvu je oprávneným miestom realizácie projektu celé územie Slovenskej republiky, okrem Bratislavského kraja.

„Účasť na vzdelávaní a starostlivosti v ranom detstve je prínosom pre všetky deti a najmä pre deti v znevýhodnenej situácii. Pomáha zabrániť vzniku skorých rozdielov v zručnostiach, a preto je zásadným nástrojom v boji proti nerovnostiam a chudobe v dôsledku nízkeho stupňa dosiahnutého vzdelania.“ dodala generála riaditeľka sekcie európskych programov JUDr. Adela Danišková.

 

 

Autor: (ts-MV SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.03.2017
Meskáčik medzi sluchovo postihnutými
Prešovskí mestskí policajti získali zaujímavú skúsenosť. V rámci projektu Meskáčik pomáha totiž zavítali medzi sluchovo postihnuté deti.
viac
11.02.2021
Pod výzvu Dajme prednosť školám sa podpísalo už viac ako 30 organizácií
Najnovšie sa k výzve na hľadanie riešení pre návrat detí do škôl pridali Americká obchodná komora na Slovensku, Klub 500, Republiková únia zamestnávateľov a IT asociácia Slovenska.
viac
18.05.2021
Dobrá voľba vyzvala na riešenie situácie v materských školách
Od budúceho školského roka hrozí nedostatok miest v materských školách pre menšie deti.
viac
09.11.2021
Rozširujeme zoznam oprávnených obcí a zlepšujeme podmienky výzvy
Rozširujeme zoznam oprávnených obcí a zlepšujeme podmienky výzvy zameranej na budovanie kanalizačného systému a prístupu k pitnej vode.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %