Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
06.08.2020 10:55

Reorganizačné zmeny majú posilniť a zefektívniť agendu menšinovej kultúry


Ministerstvo kultúry SR


Ambíciou Ministerstva kultúry (MK) SR je, aby téma národnostných menšín bola koordinovaná na všetkých vecných sekciách rezortu, čím sa nielen agenda národnostných menšín posilní, ale zároveň bude efektívnejšia.


"Práve z tohto dôvodu sme pristúpili k transformácii odboru kultúry národnostných menšín do odboru prierezových politík, ktorý sa bude venovať aj agende Slovákov žijúcich v zahraničí či štátnemu jazyku," uviedlo MK v reakcii na vyhlásenia politikov mimoparlamentnej strany Most-Híd kritizujúcej reorganizačné zmeny na ministerstve.

Rezort zdôraznil, že ochranu a podporu národnostných menšín považuje za svoje prirodzené poslanie. "Príslušníkom národnostných menšín chce MK vytvárať možnosti na zachovávanie ich kultúrnych zvyklostí, jazyka a tradícií," uistilo ministerstvo.       

Predstavitelia Mosta-Híd vnímajú krok ministerstva ako degradáciu úlohy kultúry národnostných menšín, obávajú sa tiež, že doterajší pokrok v oblasti menšinovej politiky bude anulovaný. Podľa predsedu strany Most-Híd Lászlóa Sólymosa opatrenie ministerstva usvedčuje súčasnú vládu z toho, že zlepšenie postavenia národnostných menšín považuje za dôležité iba na úrovni vyhlásení. "Vo svojom programe prisľúbila rozvoj a pokrok aj v tejto oblasti, ale v skutočnosti nemá záujem ani udržať status quo," komentoval Sólymos.       

Bývalý štátny tajomník MK Konrád Rigó upozornil, že odbor pre menšinovú kultúru, ktorý vznikol v roku 2018, pomáhal a podporoval vznik a činnosť Fondu na podporu kultúry národnostných menšín a bol aj spolutvorcom stratégie na rozvoj regionálnej a národnostnej kultúry. "Zánik odboru vo mne vyvoláva veľké obavy a pochybnosti, či začatá práca bude dokončená," povedal Rigó.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.08.2019
Daňová novela z dielne Mosta-Híd pripraví samosprávy o milióny eur
ÚMS nesúhlasí s návrhom novely o dani z príjmov z dielne strany Most-Híd. Ten počíta so zvýšením nezdaniteľnej časti základu dane, ktorá by sa mala zvýšiť z 19,2-násobku životného minima na 22,7-násobok. Cieľom návrhu má byť zvýšenie životnej úrovne pracujúcich, podľa ÚMS to bude naopak.
viac
12.09.2019
Zástupcovia miest, obcí a samosprávnych krajov protestovali proti návrhu zákona
Výzvu na neschválenie návrhu zákona o zvyšovaní nezdaniteľného základu dane z príjmov podpísalo 162 starostov a primátorov z Banskobystrického samosprávneho kraja. Banskobystrický župan Ján Lunter ju spolu s predstaviteľmi SK8 a ÚMS dnes odovzdal do podateľne Národnej rady SR.
viac
23.01.2020
Ministerstvo kultúry otvára nový dotačný program
Úspešný projekt ministerky kultúry Ľubice Laššákovej a premiéra Petra Pellegriniho Folklór – duša Slovenska pokračuje v novej podobe aj v tomto roku. Do 5. februára 2020 môžu záujemcovia podať žiadosť o dotáciu v programe Podpora miestnej a regionálnej kultúry. Pripravených je 2 milióny eur.
viac
17.09.2021
Nová dotačná výzva v programe Kultúra znevýhodnených skupín
Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky zverejnilo novú výzvu v rámci programu Kultúra znevýhodnených skupín v podprograme 2.5 Fyzická debarierizácia. Účelom poskytnutia dotácie je podpora kultúry osôb so zdravotným postihnutím alebo inak znevýhodnených skupín obyvateľstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %