Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
11.08.2022 10:35

Projekt revitalizácie Parku A. Sládkoviča reaguje na klimatickú zmenu


Ilustračná snímka: (tasr).


Park Andreja Sládkoviča v Krupine by mal prejsť celkovou revitalizáciou.


Priestor, ktorý je zelenými pľúcami mesta, by mal po obnove spĺňať všetky požiadavky, ktoré sú v súčasnosti kladené na moderné oddychové miesto a zároveň sa prispôsobiť meniacim sa klimatickým pomerom. Uviedol to primátor Radoslav Vazan.

"Máme už spracovanú projektovú dokumentáciu, ktorej princípom je zmena povrchu parku, ktorý je nepriepustný, za povrch, ktorý bude vsakovať dažďovú vodu," povedal Vazan. Mali by tam vzniknúť napríklad viaceré vodozádržné prvky, ako sú minijazierka a podobne. Voda s jazierok bude následne slúžiť na zavlažovanie tamojších stromov, kríkov a rastlín. Súčasťou parku bude nový mobiliár.

Mesto aktuálne čaká na vhodnú výzvu na čerpanie finančných prostriedkov z eurofondov. Suma, potrebná na zrealizovanie projektu, je podľa primátora vo výške približne pol milióna eur.

Park Andreja Sládkoviča v Krupine sa nachádza v bezprostrednej blízkosti rímskokatolíckeho kostola, pochádzajúceho z 13. storočia. Bol založený v roku 1938 ako park Andreja Hlinku, neskôr získal súčasné pomenovanie.

K umelecko-historickým hodnotám parku patria diela ako socha krupinského rodáka Andreja Sládkoviča a pamätník obetiam prvej a druhej svetovej vojny. Sčasti je ohraničený zvyškami mestských hradieb zo 16. storočia, ktoré boli súčasťou protitureckého opevnenia.

K jeho prírodným hodnotám patria stromy, medzi nimi dominujú najmä lipy, ale nachádzajú sa tam aj platany.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.08.2016
V Radaticiach chcú okolo miestneho kaštieľa zriadiť park
Centrum dedinky Radatice, okres Prešov, zdobí neskoroklasicistický kaštieľ z polovice 19. storočia. Ten bol pôvodne sídlom tamojších zemepánov, dnes je tu obecný úrad, knižnica a spoločenské miestnosti využívajú aj miestni seniori.
viac
12.04.2017
Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy
Keď je v lete v okolí obchodného centra v susedstve bratislavského Sadu Janka Kráľa teplota 33 stupňov, jeho čierna strecha je rozpálená na 50. V korunách stromov v sade je to však len 17,5 stupňa.
viac
25.01.2021
Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte
Bratislavské Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte. Cieľom projektu je naplnenie rozvojových plánov v oblasti prispôsobenia sa zmenám klímy.
viac
26.09.2023
BSK chce zrevitalizovať park v Stupave, aj s dôrazom na zmenu klímy
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) plánuje revitalizáciu parku v meste Stupava v okrese Malacky z 18. storočia. Vyplýva to z ideového zámeru pre projekt Parksfit4future, ktorý v piatok schválili krajskí poslanci. Rozpočet projektu je 2,7 milióna eur, kraj sa chce zapojiť do výzvy na eurofondy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %