Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
09.08.2018 06:10

Program Európa pre občanov podporil kultúrne projekty za takmer 804-tis. eur


Európa pre občanov


Na Slovensko vďaka programu Európa pre občanov poputuje takmer 804-tis.eur. V poslednej výzve uspelo 24 slovenských projektov. Najviac peňazí pôjde do 21 slovenských obcí, miest a organizácií zastupujúcich samosprávu na projekty podporujúce družobné partnerstvá miest.


V stredu o tom informovali na tlačovej konferencii v Bratislave zástupcovia Európskeho kontaktného bodu (EKB), ktorý program Európa pre občanov na Slovensku zastupuje.       

Program Európa pre občanov podporuje projekty medzinárodných stretnutí družobných miest a obcí, budovanie sietí medzi mestami alebo obcami, projekty občianskej spoločnosti a projekty zachytávajúce pamäť ľudí na udalosti 20. a 21. storočia. "Je najmenším programom z tzv. komunitárnych programov EÚ, akými sú Erazmus+, Kreatívna Európa alebo Horizon2020. Program riadi Európska komisia prostredníctvom svojej výkonnej agentúry EACEA. Podané projekty sa hodnotia priamo z Bruselu. Financovanie projektov prebieha na základe tzv. paušálov," priblížila Želmíra Gerová, vedúca EKB na Slovensku.       

Cieľovou skupinou programu sú obce, mestá, záujmové združenia, neziskové organizácie, občianske združenia a verejný sektor. "EKB zároveň ponúka konzultácie pre tých, ktorí vypracovávajú nejaký projekt programu. Ten pôsobí na Slovensku od roku 2011, ktorý je súčasťou Národného osvetového centra," spresnila.       

Podľa Gerovej sú z dlhodobého horizontu úspešní najmä žiadatelia o podporu z programu Družobné mestá a pri každej uzávierke je úspešných približne 20 projektov. "Z celoeurópskeho hľadiska ide pravidelne o jeden z troch najlepších výsledkov," dodala.       

Okrem medzinárodnej spolupráce v oblastiach samosprávy je program zameraný aj na rozvoj aktívneho občianstva. "V rámci tohto opatrenia získal v porovnaní s projektmi z celej Európy najvyššie hodnotenie projekt zameraný na voľby do Európskeho parlamentu 2019, ktorý predložila slovenská organizácia GLOBSEC," informovala Gerová.       

V oblasti Európska pamäť bol podporený projekt organizácie Post Bellum SK a projekt Katedry rusistiky Univerzity Komenského v Bratislave. 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.11.2016
Témou bratislavského seminára bude „Voda, rieky a krajina“
9. novembra 2016 sa uskutoční v Bratislave seminár, ktorý organizuje Nadácia Ekopolis v rámci súťaže PRE VODU. Seminár je otvorený nielen pre záujemcov súťaže PRE VODU, ale aj pre odbornú verejnosť, zamestnancov verejnej správy, akademickú sféru, aktívnych občanov a členov mimovládnych organizácií.
viac
13.07.2018
Podujatie Halušky Fest začal už dnes koncertmi
Koncertmi Kollárovcov, revivalu Elán Forever a country kapely Prameň štartoval dnes - v piatok popoludní - v obci Turecká v okrese Banská Bystrica 24. ročník podujatia Halušky Fest.
viac
30.06.2020
Prostredníctvom ETM 2020 podporme čistejšiu dopravu pre všetkých
Slovenská agentúra životného prostredia, koordinátor národnej kampane, vyzýva slovenské mestá, obce, organizácie, inštitúcie a školy, aby sa zapojili do Európskeho týždňa mobility (ETM) 2020.
viac
17.09.2022
Štartuje Európsky týždeň mobility, zapojených je 63 samospráv a 18 organizácií
S pestrým programom pre verejnosť odštartoval v piatok na Slovensku Európsky týždeň mobility (ETM). Najväčšia európska kampaň na podporu udržateľnej mestskej mobility sa každoročne začína 16. septembra a končí sa 22. septembra Dňom bez áut.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %