Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
19.07.2024 03:05

Prezident: Samosprávy môžu využiť pozemky od štátu v prospech občanov


Ilustračná snímka, zdroj: PIXNIO


Stáva sa, že o niektoré pozemky sa štát nevie zmysluplne postarať. Po novom ich bude môcť bezodplatne previesť na príslušné mesto alebo obec. Primátori a starostovia pritom najlepšie vedia, ako novonadobudnutý majetok využiť v prospech občanov.


Prezident SR Peter Pellegrini takto vyzdvihol význam novely zákona o pozemkových úpravách, ktorú podpísal v utorok 16. júla 2024.

„Samosprávy dlhodobo poukazovali na nevyužité pozemky v štátnej správe. S ich požiadavkou som sa stretával vo všetkých regiónoch Slovenska. Som veľmi rád, že koalícia sa rozhodla tento problém vyriešiť a na základe tohto zákona bude zabezpečený prevod pozemkov v prospech miest a obcí, ktoré aktuálne vlastní štát prostredníctvom pozemkového fondu," zhodnotil Pellegrini.

Samospráva podľa ministerstva pôdohospodárstva, ktoré novelu predkladalo, nedisponuje dostatočnými finančnými prostriedkami. Obce a vyššie územné celky v rámci svojej modernizácie majú možnosť čerpať finančné prostriedky z európskych fondov, ktorú však sťažuje situácia okolo nevysporiadaných pozemkov.

„Naliehavosť prijatia návrhu zákona vyplýva z potreby získať finančné prostriedky z európskych fondov a rozvíjať a skvalitniť potreby príslušného regiónu. Táto urgentná potreba vyplýva aj z dlhodobých a strategických priorít Združenia miest a obcí Slovenska a Únie miest Slovenska, ktoré indikovali vo svojich podnetoch a stanoviskách," zdôvodnil agrorezort.

Prečítajte si tlačovú správu: ZMOS víta schválenie novely zákona o pozemkoch v parlamente: poskytne väčšie možnosti pre rozvoj územia.

(Zdroj: TASR)

Autor: (TASR, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.10.2020
Ak Slovensko „neodflákne“ recykláciu bioodpadov, vyhne sa pokutám EÚ
Minister envirorezortu Ján Budaj dávnejšie burcuje, že treba čosi robiť so zvyšovaním recyklácie komunálnych odpadov (KO), lebo Slovensku hrozia vysoké pokuty EÚ za vývoz na skládky. Odpoveď je tiež dávnejšie známa: dôslednejšie recyklovať bioodpad, vrátane odpadu kuchynského!
viac
04.11.2020
V súvislosti s 2. kolom testovania bolo kontaktovaných minimum samospráv
Do utorkového (3. 11.) večera bolo v súvislosti s ďalším kolom plošného testovania oslovených minimum samospráv. Uviedol to hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.
viac
25.05.2021
ZMOS uplatnil viac ako 100 zásadných pripomienok k návrhu dvoch zákonov
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo viac ako 100 zásadných pripomienok k návrhu dvoch zákonov, a to zákona o územnom plánovaní a zákona o výstavbe ktoré majú nahradiť aktuálny stavebný zákon.
viac
11.08.2021
Malé obce sponzorujú nečinnosť štátu
Združenie miest a obcí Slovenska je znepokojené situáciou, ktorá spôsobuje to, že samosprávy musia vynakladať vlastné financie na odstraňovanie čiernych skládok na pozemkoch v správe, alebo majetku štátu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %