Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
13.11.2019 08:55

Pre ministerku Laššákovú je obnova pamiatkového fondu prioritou


Ilustračná snímka. Zdroj MaH servis.


Okrem rekonštrukcie Bratislavského hradu, budovy Slovenskej filharmónie a Slovenskej národnej galérie, štát za ostatných 30 rokov z vlastnej iniciatívy nerealizoval žiadnu inú obnovu národnej kultúrnej pamiatky. Šéfka rezortu kultúry Ľubica Laššáková presadzuje systémové riešenie tohto nelichotivého


Snahou navrhovanej úpravy je zabezpečiť efektívnejšiu obnovu a reštaurovanie národných kultúrnych pamiatok a zbierkových predmetov vo vlastníctve Slovenskej republiky. Zákonnou povinnosťou vlastníka je dbať o údržbu a obnovu národnej kultúrnej pamiatky.

„Slovenská republika je veľkým vlastníkom významných národných kultúrnych pamiatok. Ako ministerka kultúry sa usilujem o to, aby štát pristupoval k obnove nášho kultúrneho dedičstva systematicky. V opačnom prípade hrozí, že Slovensko premárni šancu čerpať eurofondy v rokoch 2021 – 2027. Zriadením štátnych reštaurátorských a projekčných ateliérov máme jedinečnú príležitosť začať v novom desaťročí komplexne obnovovať naše historické pamiatky,“ zdôraznila ministerka Ľubica Laššáková.

Ministerstvo kultúry SR oslovilo všetky relevantné organizácie, aby sa koncepčne zapojili do riešenia obnovy pamiatkového fondu, ktorý bol za ostatných 30 rokov zanedbávaný. Vznikajúca inštitúcia má v budúcnosti slúžiť ako centrum pre spoluprácu so všetkými inštitúciami na príprave aj realizácii projektov.

Autor: (ts-mksr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2016
Na obnove hradu Čabraď sa pracuje už 20 rokov
Už niekoľko víkendov odpracovali tento rok dobrovoľníci na obnove hradu Čabraď v okrese Krupina.
viac
09.11.2019
Výročie Nežnej revolúcie v znamení originálnych kultúrnych aktivít
Pri príležitosti okrúhleho výročia Nežnej revolúcie sú pre verejnosť pripravené rôznorodé kultúrne podujatia. Udalostiam a odkazu Novembra ´89 sú venované aj originálne výstavné, divadelné či filmové projekty.
viac
01.10.2020
Turčianska knižnica na Severe sa zmenila na nepoznanie
Pobočka Turčianskej knižnice na sídlisku Sever prešla kompletnou rekonštrukciou. Investíciu vo výške viac ako 330-tisíc eur financoval Žilinský samosprávny kraj.
viac
07.10.2021
Štátne lesné pozemky sa budú môcť využívať aj na účel obnovy hradov
Lesné pozemky vo vlastníctve štátu by sa mohli využívať aj na verejnoprospešné účely spočívajúce v obnove hradu alebo torzálnej architektúry. Vyplýva to z novely zákona o ochrane pamiatkového fondu, ktorou sa mení aj zákon o lesoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %